Двустранните отношения между Северна Македония и САЩ и ситуацията в региона са били основните теми в разговора в Скопие между президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, съобщава местната редакция на Радио "Свободна Европа“,като се позовава на информация от кабинета на държавния глава.

В съобщение от кабинета на Пендаровски се посочва, че двете страни непрекъснато насърчават продуктивен политически диалог. Президентът е изразил увереност, че двустранните отношения ще продължат да се развиват с още по-силни темпове. Пендаровски е подчертал и важността на подкрепата, която страната получава от САЩ за постигане на стратегическите си цели.

"По отношение на стремежите за членство в Европейския съюз президентът Пендаровски потвърди очакванията за скорошно начало на преговорите за присъединяване, като подчерта, че деблокирането на интеграционния процес ще има положително въздействие върху цялостната стабилност и развитие на региона. В този контекст президентът Пендаровски благодари на администрацията на САЩ и лично на помощник-държавния секретар Ескобар за тяхната подкрепа за необходимостта от регионален напредък към ЕС“, се казва в текста.

Ескобар, освен с Пендаровски, ще се срещне днес и с други официални лица, съобщи вчера посолството на САЩ в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова