Редица сръбски медии, сред които и изданието Informer, публикува съобщение в социалната мрежа "Туитър“ на политолога Димитър Бечев, който разкритикува страната ни заради цената на доставките на природен газ, като същевременно хвали сръбския президент Александър Вучич за "много успешните“ му преговори с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин.

Виенският всекидневник Der Standard оцени, че "добрите отношения с Русия се отплащат“ - Сърбия ще получава газ на приятелска цена през следващите шест месеца, а след изтичане на действащото споразумение за внос на газ Белград пак ще получава огромна отстъпка.

"Пътуването до Сочи винаги си заслужава. За президента на Сърбия Александър Вучич това пътуване до Черноморието се изплати два пъти. Той не само успя да грабне слънчев есенен ден с гледка към заснежените кавказки планини, но също така предостави на страната си отлична цена в преговорите за доставки на газ с руския колега Владимир Путин“, пише вестникът.

Още по-доволен е бил ръководителят на сръбската дипломация Никола Селакович, който говори за историческото споразумение."Сърбия благодари на приятелска и братска Русия за грижата за сръбските национални интереси и готовността да помогне в момент, когато целият свят е изправен пред енергийна криза“ , коментира първият дипломат на Белград.

Вестникът посочва, че похвалите в този конкретен случай в никакъв случай не са прекомерни.

"Русия одобри огромна отстъпка за Сърбия след изтичане на настоящото споразумение - Белград ще плати 270 долара за 1000 куб. м, втората най-ниска цена на газа“ , подчертава Der Standard .

Изданието посочва, че единственото отрицателно нещо е, че в момента споразумението е валидно само половин година. Според редакцията договорът може да се счита като подарък от Путин на Вучич преди изборите, тъй като руският държавен глава изрази лична симпатия към президента на Сърбия, когото похвали за отличните руско-сръбски отношения.

Миналата година Сърбия купи "само“ 1,35 милиарда кубически метра от "Газпром“, като по данни на концерна се планира да удвои количеството в бъдеще. Количеството е достатъчно за зимата, тъй като Сърбия консумира около 13 милиона кубически метра газ на ден през отоплителния сезон, а през май и юни използва още четири-пет милиона кубични метра.

***

Атина. Никос Андрулакис триумфира в първия тур на вота за нов председател на партията "Движение за промяна“ (KINAL) с подкрепата на 37.03% от избирателите, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Efimerida. От редакцията уточняват, че избирателната активност в цялата страна достигна до 270 000, което поражда надежди за възстановяване на рейтинга на партията в общественото мнение. Гласовете за Андрулакис са 89 159.

Втори остана бившият министър-председател на Гърция в периода 2009-2011 г. Георгиос Папандреу-младши с 27,79% (66 920 гласа). Андреас Ловердос е трети с 25,96% (62 507).

Резултатите от първия тур на изборите не оставят място за неправилно тълкуване: разликата от 10% между Андрулакис и Папандреу-младши изглежда невъзможно да бъде преодоляна - нещо, което признаха дори и сътрудници на бившия министър-председател.

Отбелязва се, че Никос Андрулакис е удвоил процентите си спрямо 2017 г., когато на първия тур събра 51 736 гласа (24,73%), а на втория тур - 66 483 гласа (43,25%). Припомня се също, че на първия тур на вътрешнопартийните избори през 2017 г. Фофи Геннимата получи 86 330 гласа (41,27%), а на втория тур - 87 230 (56,75%).

Както показват резултатите от най -големите региони на страната, Никос Андрулакис доминира на остров Крит, където събира над 60% от гласовете, но също и в Пелопонес, Централна Гърция, Тесалия, Централна Македония и островите. Папандреу-младши се радва на подкрепа предимно в Атина. В Атика и в Пирея победи Андреас Ловердос.

***

Скопие. Заместник-помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар е на посещение в Северна Македония, за да се срещне с президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски и други официални лица, отбелязва електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

Очаква се на срещите в Скопие да бъдат обсъдени актуалните политически събития в страната и региона, както и европейската интеграция и българската блокада на Северна Македония.

Ескобар наскоро се обърна към Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ и призова Северна Македония и Албания да започнат преговори с Европейския съюз преди края на годината, припомнят от редакцията.

"Най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговорите за членство на Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година. Това ще разсее разочарованието на населението на региона от европейските политики и ще спре злонамереното влияние на Русия и Китай, които работят срещу разширяването на ЕС в Западните Балкани“, коментира по-рано Ескобар.

Американският дипломат отбеляза също, че Скопие и Тирана са завършили трудната работа, която се изисква от тях, и че процесът трябва да започне незабавно. Той цитира съвместно изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, съгласно което европейската интеграция е единствената надежда за региона.

***

Прищина. Премиерът на Косово Албин Курти заяви на пресконференция в неделя, че е обсъждана възможността за среща между него и президента на Сърбия Александър Вучич през втората седмица на декември, съобщава електронното издание на прищинския вестник Bota Sot.

"Обсъдена е възможността за евентуална среща през втората седмица на декември в Брюксел с президента на Сърбия. Нямам информация да има някакви условия от когото и да било. Преценката дали трябва да се проведе такава среща или не принадлежи на посредника, медиаторите - Жозеп Борел и неговия пратеник Мирослав Лайчак. Те са тези, които оценяват дали ще ни изпратят покани или не", отбеляза Курти.

Той също така обяви, че началникът на кабинета на премиера подготвя първото си посещение в САЩ в началото на следващата година.

***