От свое име и от това на колегите ми обещавам, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която вие, г-н президент, отличихте, но и заради опита ни, ще я получат. Освен това, обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена. Не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление, е нужно да има силна и знаеща опозиция. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ в 47-ото Народно събрание Десислава Атанасова по време на консултациите при президента за сформиране на редовен кабинет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"При вас сме, за да заявим своята позиция като опозиция на формиращото се ляво либерално управление. Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно, по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това, нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото Народно събрание. Заради тези над 600 000 български граждани, които за пореден път ни дадоха доверието си, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрацията, законността и спазването на Конституцията“, увери тя.

Тя изрази несъгласие с позитивната оценка на държавния глава за работата на назначените от него два служебни кабинета.

"Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото според нас служебното правителство не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи. Вероятно това ще е тема и в предстоящите дебати по сформиране на правителство. Разбираме, че колегите имат намерение да номинират и служебни действащи министри в бъдещото редовно правителство. Не оценяваме оптимистично това, което предстои за България. Напротив. Реалната оценка е, че предстоят кризи. Трябва единение. Трябва нов тип диалог между партиите в Народното събрание. Трябват мостове“, подчерта Атанасова.

Според нея българското общество е твърде разделено, а това е заслуга и на служебното правителство, и на президентската институция.

"Надявам се с началото на новия ви мандат, г-н президент, стилът на управление да е друг. Сериозно ни безпокои, че след като репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени политически партии, след това университети, днес има нахлуване в българска медия. Считам, че политическите партии, политиците и президентската институция трябва да бъдат гарант не само за свободата на гражданите, тяхното изразяване, но и за свободата на словото в медиите. В този смисъл призовавам и президентската институция да вземе отношение. Тъй като все още служебното правителство е пряко подчинено на Вас, да съберете необходимата информация защо и кой е издал заповед една медия, въпреки критична към служебното правителство, политици и президентската институция е осъмнала с барикадиран вход и невъзможност журналистите да заемат работните си места“, каза още Десислава Атанасова.

Теодора ПАВЛОВА