Рекордер или т.нар. черна кутия на Земята, който ще записва данни за последните десетилетия на човешката цивилизация в случай на глобална климатична катастрофа, ще бъде инсталиран на западния бряг на австралийския остров Тасмания до края на 2022 г., съобщава телевизионният канал ABC.

Според създателите на обекта - учени от Университета на Тасмания, мисията на "неразрушимата черна кутия на Земята е да документира всички стъпки, предприети от човечеството, за да се приближи до екологична катастрофа“, така че бъдещите обитатели на нашата планета, след като го открият години по-късно, да може да разберат какво точно е причинило изчезването на цивилизацията.

"Тази конструкция, направена от стоманени листове с дебелина 7,62 см, ще бъде с размерите на градски автобус. Вътре ще се съхраняват данни с информация за изменението на климата, като нива на въглероден диоксид в атмосферата и средна годишна температура в различни региони на планетата. Отвън ще има слънчеви панели, захранващи черната кутия с енергия. В онлайн режим тя ще събира всички налични данни за глобалното затопляне в интернет и ще ги записва“, пояснява ABC.

"Ако Земята наистина бъде необратимо променена в резултат на глобалното затопляне, тогава това неразрушимо записващо устройство ще позволи на онези, които останат, да се поучат от случилото се. Освен това, [черната кутия] ще бъде доказателство за отговорността на световните лидери за случилото се - техните действия или бездействие ще бъдат записани“, казва един от авторите на проекта Джим Къртис.

Изграждането на черната кутия ще започне в средата на 2022 г., но записите вече са в ход, а отправна точка за тях беше конференцията на ООН за климата, проведена в Глазгоу в началото на ноември. Очаква се хранилището да се запълни с информация през следващите 50 години, но преди изтичането на този период авторите на проекта се надяват да намерят решения за увеличаване на капацитета му, както и да разберат дали нашите потомци ще могат да дешифрират данните, натрупани в него. "Планираме да използваме няколко формата за кодиране и проучваме възможността за интегриране на специален четец, който може да се активира, като се постави на слънчева светлина“, отбеляза организационният комитет.

На конференцията на ООН за климата в Глазгоу, която приключи на 13 ноември 2021 г., страните-участнички се споразумяха за необходимостта от съвместна работа за решаване на глобални проблеми и създаване на условия за енергиен преход за страните от Третия свят. Беше договорен и Пакт за климата, в който страните изразиха желанието си да запазят ръста на средната годишна температура в света около 1,5 градуса, да намалят емисиите на метан с 30% и да спрат обезлесяването до 2030 г. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече поетите ангажименти "недостатъчни“.

Превод и редакция: Тереза Герова