От днес учениците от 5 до 12 клас в областта се завръщат в училище. В шест от общините децата и младежите ще трябва да си правят щадящи тестове за COVID-19, след изрично писмено съгласие от настойник. Това важи за Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов, тъй като там средната 14-дневна заболеваемост е над 250 на 100 хил. души население, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Велико Търново. В другите три общини – Стражица, Сухиндол, Златарица манипулации не се налагат, тъй като средната заболеваемост е по-ниска.

От Регионалното управление на образованието увериха, че всички родителите, които желаят наследниците им да се върнат в клас, са попълнили специални декларации. Информацията ще се обновява всекидневно. Правилото продължава да е същото – ако 50% от децата в даден клас искат да учат присъствено те могат да го правят след тест. То важи и за децата от 1 до 4 клас, където през последните дни се наблюдава тенденция – все повече от тях да се връщат в училище. Учениците в областта са около 20 000, като близо 6 700 са от 1 до 4 клас.

От РУО увериха, че образователните институции в региона разполагат с нужните тестове, за да върнат всички ученици към присъствено обучение.

Луиза ТРАНЧЕВА