Около 6 лв./кг е средната цена на шарана в града на Никулден. Репортерска проверка на Радио "Фокус“ – Велико Търново показа, че тя варира между 5.50 и 7.00 лв. за килограм, като е по-ниска в големите търговски вериги. В специализираните магазини гражданите трябва да платят малко повече, но пък там рибата се продава жива. На места шаранът се предлага изчистен и нарязан на шайби, като тук цената се повишава до около 9.00 – 9.50 лв./кг.

В Деня на моряците, рибарите и банкерите ципурата във Велико Търново струва между 10.00 и 11.00 лв. за килограм, а лавракът – около 13.00 лв. По-евтиният вариант на шарана – толстолоба се предлага за около 3.50 – 4.00 лв. за килограм.

"Фокус“ припомня отново съветите на специалистите за това как да са уверите, че рибата е прясна. Трябва да следите дали на повърхността ѝ има много тънък слой слуз. Ако тази слуз е обилна и слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла твърде много време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени до тялото ѝ, да нямат разкъсвания. Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали, а хрилете ѝ са с наситен цвят.

Луиза ТРАНЧЕВА