Специалистът Проф.д-р Хюсеин Синан ще проведе безплатна консултация в София за всички пациенти със затлъстяване и метаболитни нарушения. Това съобщиха от пресцентъра на Здравен информационен център "Медикъл Караджъ“. На 17 и 18 декември 2021 в София "Медикъл Караджъ“ с удоволствие посреща за първи път опитния специалист Проф. д-р. Хюсеин Синан от болница Адатип, Истанбул.

Всички пациенти с наднормено тегло, Диабет тип 2 и метаболитни нарушения от София и региона ще имат възможност да се консултират БЕЗПЛАТНО с водещия специалист от Турция на 17 и 18 декември 2021 година. Той ще гостува по покана на управителя на ЗИЦ "Медикъл Караджъ“- Звезделина Лютфи и в рамките на инициативата на здравния информационен център за предоставяне на достъп до най-иновативните и модерни технологии в медицината.

Кой е Проф.д-р Хюсеин Синан?

Д-р Хюсеин Синан е роден през 1971 г. в квартал Бесни на Адияман. Постъпва във Военномедицинския факултет на Военномедицинска академия Гюлхане през 1990 г. и се дипломира като медицински лейтенант през 1996 г. След задължителната си служба в Şırnak, той специализира обща хирургия в Истанбулската болница "GATA Haydarpaşa Training Hospital“ между 1999 и 2003 г. Работил е като гостуващ учен и научен сътрудник в продължение на 1 година по "Напреднала лапароскопска хирургия" във Вашингтонския университетски център за видеоендоскопска хирургия в Сиатъл, САЩ. Д-р Хюсейн Синан е удостоен със званието доцент по обща хирургия през 2014 година и с титла професор през 2019 година. Женен е, има дете и владее добре английски език.

Професионален опит

2003-2008г.- Специалист по обща хирургия, Военна болница "Самсун“,Истанбул

2011-2015г.- Специалист по спешна медицина и обща хирургия, Военна болница анкара, Истанбул

2016-2021г.- Професор по обща хирургия, Болница“Флорънс Найтингейл“,Истанбул

2021 до момента – Професор по обща хирургия, Болница "Адатип“,Истанбул

Основните клинични области на интерес на Проф.д-р Хюсеин Синан включват:

- Бариатрична хирургия

- Метаболитна хирургия(хирургично лечение при диабет тип 2)

- Лапароскопска хирургия

В своята практика Проф. д-р Хюсеин Синан използва илеална интерпозиция и transit bipartition за хирургично лечение на диабет тип 2.

Какво представлява илеалната интерпозиция?

Целта при извършването на тази операция е да се намали инсулиновата резистентност и да се увеличи чувствителността при пациенти с диабет тип 2. За да се постигне това трябва да се доведе дисталната част от тънките черва до изхода на стомаха или да се отвори празнина в горната част на тънките черва и да се доведе крайната част до този отвор.

Дисталната част от тънките черва се привежда до изхода на стомаха, след отстраняване на частта от стомаха, където се секретира хормонът на глада. Причината за отстраняването на тази част от стомаха е за намаляване на чувството на глад след операцията и за намаляване на гаденето и повръщането, които могат да се появят. Намаляването на стомаха при тази операция никога не е толкова голямо, колкото намаляването на стомаха, извършено при операции за затлъстяване.

Тази операция осигурява следното; храната ще преминава директно в дисталната част на тънките черва и ще се отделят хормони (GLP-1, Oxyntomodulin, Polypeptide YY и др.), които ще повишат инсулиновата чувствителност. С други думи, някои хормони (GIP, глюкагон и др.), нормално секретирани от горната част на тънките черва няма да се секретират и инсулиновата резистентност ще намалее. Състоянието , при което инсулинът се произвежда в тялото, но не може да се използва, ще изчезне и пациентът няма да бъде зависим от инсулина, който приема отвън, и е възможно дори да спре приема на лекарства за диабет.

Какво е Transit Bipartition?

Този вид хирургия, която е въведена в медицинската литература от Серджо Санторо, започва да се прилага успешно както за затлъстяване, така и за диабет тип 2.

При операцията приблизително половината от стомаха се отстранява надлъжно, разрязва се на приблизително 300 см от връзката на тънкото с дебелото черво и се съединява със стомаха. След това изрязаните чревни участъци се сглобяват отново помежду си. Така се правят две нови връзки. Първата е между стомаха и червата, а втората е между тънките черва.

При тази операция приблизително 2/3 от храната, влизаща в стомаха, продължава през новонаправената стомашна връзка, а приблизително 1/3 продължава през стария стомашен тракт. Целта тук е да се намали усвояването на приетата храна и да се осигури секрецията на хормони, които ще активират инсулина, който човекът произвежда, но не може да използва, като се гарантира, че храната влиза в контакт с тънките черва възможно най-скоро.

След тази операция пациентите отслабват и диабетът им регресира. Ако хората продължат диетата си и тренировъчната си програма след операцията, е възможно да намалят или дори напълно да изоставят лекарствата, свързани с диабета.

За консултация с Проф. д-р Хюсеин Синан е необходимо да се предоставят следните изследвания:

Глюкоза, Инсулин, Изчислена средна глюкоза, IFCC-A1C, Хемоглобин A1C (HBA1C) %, Инсулин (на гладно), Инсулин (1 час след хранене), C-пептид (на гладно), C-пептид (1 час след хранене), Кръвна захар след хранене, HOMA-IR бета, HOMA-IR SHOMA-IR

Важно:

1. Кръвните изследвания трябва да се дават сутрин от 9:30 до 10:00 часа.

2. Пациентът не трябва да приема храна от 24:00 часа вечерта преди изследванията.

Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с Проф. д-р Хюсеин Синан на 17 и 18 декември 2021г. в София, трябва да си запишат час предварително на:

- телефоните на ЗИЦ "Медикъл Караджъ“- 0879 977 402 или 0878 500 940

- да заявят желания от тях час онлайн на: https://www.medikara.bg/

На място пациентите ще трябва да предоставят медицинските документи и образни изследвания, които са им направени до момента.

По време на консултациите няма да бъдат извършвани физикални прегледи. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи, с които разполагат пациентите към момента.