В рибарско селище Кария край град Шабла е изграден нов Морски клуб. Тържественото му откриване е днес, на Никулден, от 11.00 часа, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Ритуалът включва празничен водосвет, който ще отслужи отец Павел. Проектът "Изграждане на Морски клуб в рибарско селище Кария, община Шабла“ се осъществява по Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и Националния бюджет на Република България.

Основната цел е да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на трите морски общини в Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, като това се постигне чрез инвестиции в подобряване средата на живот.

Проектът спомага както за подобряване на социалната среда, така и опазването на местното културно наследство в районите с рибарство и аквакултури. В новоизградената и оборудвана двуетажна сграда ще се провеждат обучения, тематични срещи, информационни събития и други мероприятия, пряко свързани с морските спортове.

Идеята е да се привличат млади хора към рибарството. Инвестицията е насочена също и към самите рибари, като се подобряват условията за живот в рибарската общност и се популяризира и съхранява морското дело и рибарство, специфично за региона. Проектът е на обща стойност в размер на 310 772,31 лв. без ДДС и е изпълнен в срок.

Жулиета НИКОЛОВА