Гражданската инициатива срещу използването на COVID-паспортите във Финландия е събрала необходимия брой подписи и вече може да бъде внесена за разглеждане в парламента на скандинавската страна, съобщава националният ежедневник Helsingin Sanomat.

"На 15 октомври парламентът одобри използването на COVID-паспорти (с информация за ваксинации, минало заболяване или отрицателен тест). Използването му обаче противоречи на Конституцията на Финландия и Всеобщата декларация на ООН за правата на човека, т.к. дискриминира гражданите и ги поставя в неравностойно приложение. В тази връзка трябва незабавно да се отхвърли идеята за COVID- паспортите“, се казва в текста на петицията, публикуван на интернет страницата kansalaisaloite.fi.

През ноември друга гражданска инициатива събра достатъчно подписи, за да бъде внесена в парламента - срещу изискването за COVID-паспорти за достъп до работното място. Все още не е посочен точният срок за разглеждане на тези документи.

Към днешна дата повече от 80% от населението на Финландия над 12 години е получило две дози от ваксината срещу коронавирус, а около 3% са получили третата доза. Въпреки това, нарастването на броя на случаите на инфекция продължава, а страната вече идентифицира първи случай на инфекция с щама "Омикрон“ при завърнал се от Швеция човек.

На 30 ноември финландското правителство подкрепи разширяването на използването на COVID-паспортите, вместо да налага ограничения. Те вече се изискват, по-специално, на много обществени места в редица региони: в заведения за обществено хранене, кина, басейни. В същото време, както подчертаха от кабинета на министрите, такъв сертификат не може да се изисква в институции, които предоставят услуги (например в здравни заведения), в хранителни магазини и аптеки. Освен това изискването за представяне на паспорт "не трябва да пречи на упражняването на правата и задълженията“ на дадено лице, увериха от правителството в Хелзинки.

Превод и редакция: Тереза Герова