Американските разузнавателни служби предполагат, че Китай възнамерява да построи военноморска база на атлантическия бряг на Африка, която ще стане второто военно съоръжение на Поднебесната империя на континента, съобщава изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на правителствени източници.

С помощта на тази база китайските кораби ще могат да попълват запасите в Екваториална Гвинея, което предизвиква безпокойство в Белия дом и Пентагона. "Ние дадохме да се разбере на Екваториална Гвинея, че някои потенциални стъпки, свързани с китайската дейност, ще предизвикат безпокойство в областта на националната сигурност“, цитира изданието високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ.

Според предположенията на правителството на САЩ КНР може да разположи база в град Бата, където вече има търговско пристанище. В момента Китай има военна база в Джибути.

През ноември в своя доклад за военната мощ на Пекин, Пентагонът предположи, че Китай възнамерява да създаде военни бази и други съоръжения в редица държави. Според ведомството "Китай вероятно разглежда редица страни като потенциални места за разполагане на Народноосвободителната армия на Китай, включително Камбоджа, Мианмар, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Шри Ланка, Обединените арабски емирства, Кения, Сейшелите, Танзания, Ангола и Таджикистан“.

Превод и редакция: Тереза Герова