Новият председател на Мюнхенската конференция по сигурността ще стане бившият постоянен представител на ФРГ в ООН Кристоф Хойсген, който ще поеме поста през февруари. Това обяви настоящият ръководител на форума Волфганг Ишингер в интервю за вестник Das Handelsblatt.

"Дойде времето да предадем оперативното ръководство [на конференцията] в ръцете на по-младите. Във връзка с това предложих Съветът на настоятелите да повери председателството на Мюнхенската конференция на Кристоф Хойсген“, каза Ишингер, който ръководи престижния форум от 2008 г. насам "Правомощията ще му бъдат прехвърлени след следващата конференция през февруари 2022 г. Аз самият ще остана председател на Съвета на настоятелите“, поясни Ишинген.

Хойсген се смята за близък съратник на Ангела Меркел. От 2005 до 2017 г. той беше неин съветник по политиката за сигурност. След това бе назначен за постоянен представител на Германия в ООН и остана на този пост до септември тази година,когато бе заменен от Анте Лендерце.

Мюнхенската конференция по сигурността е основана през 1962 г. от германския публицист Евалд фон Клайст като "среща на представители на министерствата на отбраната“ на страните-членки на НАТО. От 1999 г. в нея започват да участват политици и военни от държавите от Централна и Източна Европа, както и представители на бизнеса. В рамките на форума традиционно се провеждат множество неформални и лични срещи на политици. През 2021 г. Мюнхенската конференция по сигурността се проведе във виртуален формат заради пандемията от COVID-19.

Превод и редакция: Тереза Герова