От 10.30 часа в Ямбол ще се проведе традиционно литийно шествие около православен храм "Св. Николай Чудотворец“ с участието на Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, кмета на Община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници, председателя на Общински съвет – Ямбол, общински съветници, представители на военни формирования от гарнизон Ямбол.Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Празничната процесия ще бъде предшествана от света Литургия.

Литийното шествие ще бъде предвождано от новата икона на свети Николай Мирликийски Чудотворец, в която са вградени мощи от светеца. Тя е изработена тази година от иконографско студио "Димчовски“ по поръчка на Архиерейско наместничество – Ямбол.

Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица, община Дряново, Габровска област. Създават своите икони от 1984 година, използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Те работят в традиционния византийски стил – от миниатюра до императорски икони, използвайки злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синайски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др.