От понеделник в цяла Италия се въвежда изискване за представяне на т.нар. супер-ковид сертификат, съобщава електронното издание на националния ежедневник Corriere della Sera. Съответният документ ще бъде издаван въз основа на доказателство за ваксинация срещу COVID-19 или възстановяване след инфекция и ще бъде използван за посещение на обществени места като ресторанти, кина, театри, нощни клубове.

Освен това наличието на сертификат става задължително за пътуване с всеки вид обществен транспорт. За придвижването на дълги разстояния обаче е достатъчен и основен сертификат, получен въз основа на отрицателен тест за коронавирус. Същият документ все още се изисква за влизане на работното място и фитнес залите. В последния момент музеи, архиви и библиотеки бяха премахнати от задължителния "супер пропуск“, където е достатъчен основен документ с отрицателен резултат от тест.

"Суперпас“ се въвежда навсякъде поне до 15 януари, независимо от цвета на региона, който определя степента на епидемични рискове. В момента само автономната провинция Болцано (която има един от най-ниските нива на ваксиниране) и североизточният регион Фриули-Венеция Джулия, са обявени за жълти зони. Там режимът за "супер пропуски“ започна да действа седмица по-рано.

Според властите въвеждането на такъв документ позволява да се запази работата на всички обществени институции, както и пълният капацитет на театралните и кинозалите. Нови ограничения ще бъдат въведени само при влошаване на епидемиологичната ситуация (в оранжевата и червената зона). А самата мярка за въвеждане на "суперпас“ има за цел да стимулира ваксинацията. Продължителността на ковид-сертификата въз основа на този за ваксинация се намалява от една година на девет месеца. За удължаване на валидността му след изтичането на този период е необходимо притежателят му да си постави трета доза от ваксината. Към настоящия момент това се препоръчва да се направи пет месеца след края на основния имунизационен цикъл.

Италианските QR кодове са свързани със сертификата за ваксинация само за препарати, признати в ЕС, поясняват още от редакцията.

Правилата на зеления пропуск се отнасят за деца на 12 и повече години, които могат да ходят на училище без този документ, но не могат да използват обществен транспорт. Освен това, без ковид-сертификат може да се посещават магазини, супермаркети, търговски центрове, както и църковни служби.

Основната трудност на нововъведенията е свързана с осъществяването на проверки, особено в транспорта в час пик.

За да намалят нарастващото ниво на инфекции в повечето градове, включително такива големи центрове като Рим, Милано и Генуа, местните власти въведоха изискване за носене на маски на най-натоварените улици по време на Коледните и Новогодишните празници. В южния регион Кампания този режим никога не е бил отменян.

В Италия почти 85% от населението над 12 години е ваксинирано с две дози. Общият брой на гражданите, които са получили поне една доза и са се възстановили от коронавирус през последните шест месеца, достига над 88%. Повече от 40% от ваксинираните вече са получили третата си доза.

От началото на пандемията общият брой на заразените е 5 109 082, от които 134 000 са починали от последиците от коронавирусна инфекция. Броят на дневните нови случаи на заразяване все още не е надхвърлил 20 хил. В болниците има 5,5 хил. пациенти с коронавирус, а 736 души са в интензивни отделения.

От 13 декември властите възнамеряват да започнат кампания за ваксиниране на деца на възраст от 5 до 11 години.

Въведена е задължителна ваксинация - освен за лекарите и всички служители на лечебните заведения, за полицаи и служители на учебни заведения.

Превод и редакция: Тереза Герова