По традиция празничният 6 декември ще започне с тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас. Това съобщиха от Общината. Тя ще бъде отслужена от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей – Викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий в Храм "Св. Николай Чудотворец“ в кв. "Меден рудник". След това ще се състои празнично заседание на Общински съвет- Бургас.

Градските тържества ще продължават с ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг на пл. “Атанас Сиреков“. Тази година при спазване на мерки за безопасност ще бъде осветена по стара традиция Никулденска обредна трапеза. Ритуалът ще се състои в градинката до Часовника. В чест на закрилника Св. Николай Чудотворец, на няколко пункта в града ще се раздава вкусен рибен курбан.

"Организират се пунктове, на които ще се раздава рибен курбан за здраве. Чорбата и печената риба ще бъдат пакетирани в еднократни опаковки от съображения за здравна безопасност. Създадена е организация, за да се избегне струпването на хора. Нужно е спазването на дистанция. Военни от ВМС – Бургас ще приготвят на живо курбан на един от пунктовете в центъра на града - в градинката до Часовника. Рецептата е тайна, но вкусът е неустоим. Останалите пунктове за рибен курбан в празничния 6 декември са в храм "Св. Николай Чудотворец“ в к-с "Меден рудник“, до Компаса, на Морска гара - до Магазия 1, на пристанищата в кв. "Крайморие“, "Ченгене скеле“ и кв. "Сарафово“. Там курбанът ще бъде приготвен по стара островна рецепта, която гарантира удивителен вкус и аромат", посочват от местната администрация.

Празничната програма продължава с ритуал в памет на загиналите моряци и рибари и заупокойна молитва. Точно в 13.00 на Пристанище Бургас може да се наблюдава атрактивния поздрав с корабни сирени.

Със своя заповед кметът Димитър Николов спази традицията и обяви 6 декември - Никулден, за неучебен ден за всички ученици от училищата на територията на община Бургас.

Празничната програма посветена на Никулден ще започне още от 1 декември. Всички събития - тук.

Наред с богатата културна програма, Бургас винаги посреща своя празник Никулден с поредица спортни събития. Така ще е и този декември. Пълната програма за всички спортни събития е тук.