Френското правителство е предложило на Япония да договорят споразумение за създаване на условия за редовни съвместни военни учения, съобщава вестник Sankei Shimbun, позовавайки се на източници.

От редакцията уточняват, че става дума за съгласуване на опростени условия за превоз на военнослужещи, оръжия и боеприпаси за съвместни учения, обмен на класифицирана информация, взаимно снабдяване с гориво, както и друга техническа поддръжка. В момента Япония, освен САЩ, има такива споразумения с Австралия, Великобритания и Индия.

През май тази година на югозападния японски остров Кюшу се проведе тристранно учение на въоръжените сили на САЩ, Франция и Япония. Отработен бе десантно въздушен десант с подкрепа от военни кораби.

Елитните подразделения на въоръжените сили на САЩ, Франция и Япония също са отработили взаимодействие при воденето на бойни действия в градски условия. Тази операция, включваща около 220 специални части, е симулирала трансфер войски до отдалечените острови в Източнокитайско море, контролирани от Япония, и претенции към които има Пекин.

Паралелно с тези учения военни кораби на трите държави проведоха съвместни учения в Източнокитайско море. В тях участва и фрегата на ВМС на Австралия.

Превод и редакция: Тереза Герова