Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил ще оглави от 9.00 часа Празнична архиерейска света Литургия за храмовия празник на митрополитската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ във Видин, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

По установена благочестива традиция на този ден след Божествена света Литургия във втория по големина храм във Видин, пред иконата на светеца се запалва старинното кандило във вид на кораб със седем светилника.

Корабното кандило е сребърно ювелирно изделие от 19-ти век, подарено на храма от Видинския еснаф, състоящ се от седем фамилии в града. Запалването на светилниците изразява почитта към светеца, придружена с гореща молитва за небесното покровителство на св. Николай и неговата помощ за безбедно шестване в бурното житейско море, а Църквата е онзи стабилен кораб, който ни води до спасителния бряг.

След края на богослужението се предвижда освещаване на празнично рибено ястие (курбан) и раздаването му на всички, уважили духовното тържество.

С тази традиция видинчани засвидетелстват, че св. Николай е един от най-почитаните небесни застъпници на града край величествената река Дунав.

Никола ПЕТКОВ