Британският премиер Борис Джонсън планира да стартира десетгодишен план за борба с престъпността, свързана с наркотици, който ще включва отнемане на паспорти и шофьорски книжки от нарушителите, пише London Evening Standard.

Правителството е готово да предложи различни мерки за борба с престъпността през следващите седмици, които ще включват действия срещу бандите и реформи в затворите за намаляване на процента на повторни престъпления, като се помогне на затворниците да си намерят работа.

Преразглеждането на законите за престъпността ще включва по-строги присъди с лишаване от свобода за дилъри, полицейски час през нощта и забрани за пътуване подобни на тези на футболните хулигани

Като част от по-широк набор от мерки за борба с престъпността, министър-председателят каза, че тормозът на жени на улицата или в кръчмите също може да бъде забранено в опит за борба със сексуалния тормоз в обществеността.

Той каза пред The Sun: "Наркотиците причиняват много нещастия и можем да го поправим. Те няма да ви направят по-щастливи. Те няма да ви направят по-успешни. Те няма да ви направят по-интересни. Те са лоши неща."

Инициативата включва действия за разбиване на банди, които експлоатират деца, и увеличаване на финансирането на 50 местни власти, най-тежко засегнати от престъпления, свързани с наркотици.

Джонсън добави: "По-голямата част от престъпленията, свързани с наркотици, се генерират от 300 000 употребяващи хероин и крак кокаин – хора с трагични съдби, които са загубили пътя си в живота. Можеш да ги заключваш отново и отново и ние го правим, но те излизат отново и извършват повторно престъпление, така че трябва да ги рехабилитираме...

"Страната е пълна с жертви на случилото се. Ще разгледаме нови начини за санкционирането им. Неща, които всъщност ще попречат на живота им, така че ще разгледаме отнемането на паспорти и шофьорски книжки."

Премиерът също така каза пред вестника, че публичният сексуален тормоз може да бъде забранен след убийството на Сара Еверард.

Процентът на присъдите за изнасилване и тежки сексуални престъпления също може да бъде удвоен, добави премиерът.

***

Пуна. Светът е натрупал повече ваксини срещу коронавируса, отколкото може да използва, според най- големия световен производител на ваксини в света – индийския институт "Серум“, пише британският вестник The Times.

Адар Пунавала, главен изпълнителен директор на Института "Серум“, предупреди, че запасите може да се окажат извън срок на годност, защото търсенето е спаднало под предлагането. Предизвикателствата в разпространението и инфраструктурата - заедно със значителното недоверие във ваксините в световен мащаб - сега заменят производството като ключов фактор, ограничаващ глобалната ваксинация, каза той.

Неговото изказване идва след месеци на предупреждения, че несправедливото разпределение на ваксините прави развиващите се страни уязвими за Covid-19. Проблемът беше поставен в по-остър фокус, след като вариантът на "Омикрон“ беше открит в африканските държави.

Миналата седмица бившият британски премиер Гордън Браун каза, че "аритметиката на провала" на Запада при доставката на ваксини е била "неудобна". В сряда принц Хари описа ваксинирането по света като "тест за нашия морален характер“ и говори за "грандиозен провал, когато става въпрос за глобална справедливост на ваксините“.

Но Пунавала, чийто завод в Пуна, в западния щат Махаращра, произвежда 280 милиона дози ваксина срещу Covid-19 всеки месец и 80 милиона ваксини за други заболявания, каза, че ваксините са готови за доставка, но дори и най-уязвимите страни не правят поръчки. Той каза, че е особено озадачен от политиците в Африка, където само 11 процента от населението е ваксинирано и въпреки това поръчките се реализират бавно. "Това е комбинация от недоверие към ваксината и нациите, които не излизат и не дават поръчки по начина, по който твърдят, че биха, особено африканските нации. Щастлив съм да го кажа официално и се надявам да го прочетат, защото може би ще се активират и ще направят нещо по въпроса“, каза той.

"Навсякъде чувам как Световната здравна организация и други говорят за неравенството на ваксините, но африканските нации отказват да правят поръчки. Едва сме получили поръчки на стойност 20 милиона дози от африканските нации. Те вървят много бавно, като твърдят, че чакат дарения от САЩ и други причини. Така че има малко "прекъсване на връзката“."

Пунавала каза: "Сега имаме толкова много ваксини, че имаме повече, отколкото можем да ваксинираме на месечна база в Индия. Загрижеността е голяма, че след месец-два срокът на годност може да бъде проблем."

Той каза, че същият проблем е наблюдаван по целия свят. Докато през пролетта и началото на лятото производителите на ваксини мъчеха да изпълнят доставките - до степента, в която Индия наложи временна забрана за износ - сега те се борят да се освободят от запасите си. "Напълно се обърнаха нещата“, каза той. "В краткосрочен план има повече предлагане, отколкото страните могат да поемат на месечна база. Не мисля, че има дори една страна, която се нуждае от повече ваксина, но не може да я получи. Въпросът е просто да могат да поставят тези дози в спринцовките."

Само 246 милиона от 384 милиона дози, доставени в африканските страни, са били администрирани, според данни на Airfinity, фирма за здравни данни. Това предполага, че една трета от доставките на ваксини в Африка - или 138 милиона дози - остават на склад.

Великобритания е приложила 117 милиона от 141 милиона дози, които сега са доставени, 83 процента от общия брой.

За разлика от тях, много страни са използвали по-малко от половината от своите доставени запаси. В Южна Африка, откъдето се смята, че е произходът на варианта "Омикрон“, само 25 процента от населението е ваксинирано. И все пак 11 милиона дози, доставени в страната, тепърва ще бъдат приложени на фона на значително недоверие към ваксината.

Нигерия е получила 20 милиона, но е приложила 10 милиона дози. Повече от 16 милиона са отишли в Кения, но 7 милиона са използвани. Либия е приела 54 милиона дози, но е приложила само 24 милиона дози, 44 процента от запасите си. В Джибути тази цифра е 22 процента.

***

Лондон. Най-висшият военноморски офицер на Франция адмирал Пиер Вандие заяви, че е вероятно бъдещите конфликти да се водят в морето и в киберсферата, визирайки "бързото превъоръжаване“ на страни като Китай като потенциална заплаха, пише британският вестник The Guardian

Адмирал Вандие направи своите коментари, след като френски морски пехотинци и сили от пет съюзни държави, включително Обединеното кралство, взеха участие в това, което той описа като уникално двуседмично учение "Поларис 21“, предназначено да ги подготви за "сложни заплахи“.

Политическите и дипломатическите отношения между Лондон и Париж паднаха до ново дъно след спора около AUKUS, когато Австралия анулира договора за закупуване на френски подводници и подписа съвместен пакт за сигурност с Обединеното кралство и САЩ за закупуване на американски подводни кораби вместо френските, но отбранителните връзките между двете страни остават здрави, пише изданието

В обръщение към екипажа и журналистите на борда на самолетоносача "Шарл де Гол“, флагмана на френския флот, след приключването на учението "Поларис 21“, Вандие каза: "През последните 20 години видяхме военноморски сили да участват в конфликти, които се провеждат главно на сушата, както в Сирия, Ирак и Либия.

"Днес моретата са оспорвани или ще бъдат оспорвани от подводници, от кибератаки, от космически атаки и от самата морска война. Нашата мисия е да разберем тези фактори в оперативна среда."

Вандие каза, че бързият темп на нарастване на определени военноморски сили, които той няма да посочи в Средиземно море – ясно се разбира, че е Русия – и Китай в Тихия океан са основните заплахи.

"Днес наблюдаваме нарастването на военноморските сили до два или три пъти повече от това, което бяха през предишните години. Виждаме утрояване на китайския флот за 10 години, така че сега той надхвърля американския флот“, каза той.

Бързината на международното превъоръжаване създава безпорядък и поставя под съмнение "крайъгълния камък на международната стабилност“, каза той. "Не можем да чакаме, докато стане твърде късно, не можем да бъдем изненадани, трябва да докажем своята увереност. В един неограничен, несигурен, нестабилен свят, ако искаме да бъдем уважавани, трябва да покажем своята решителност. Трябва да се подготвим за битка във всички ситуации."

"Поларис 21“, едно от най-големите международни морски учения досега, включваше 6000 военнослужещи от шест държави – всички съюзници на НАТО – и половината френски флот в симулацията на "високо интензивна“ битка за контрол над окупирана територия.

Участваха 24 бойни кораба, включително кораби от САЩ, Италия, Испания, Гърция и разрушителя тип 45 на Кралския флот "Драгън“, както и френски сухопътни и въздушни сили. Участниците бяха разделени на два условно "вражески лагера“ и участваха в интензивна шестдневна "битка“ в реално време, контролирана от "Шарл дьо Гол“.

В един момент имаше прекъсване на сателитната комуникация за 24 часа, оставяйки силите да работят в това, което офицерите описаха като "мъглата на войната“. "Това беше връщане към 80-те години на миналия век“, каза един офицер, отговарящ за координирането на полетите. "Нямахме представа къде е врагът."

На целия екипаж е наредено да изключат мобилните си телефони, за да не бъдат проследени. Корабът може да бъде проследен, ако дори един моряк е конфигурирал неправилно едно от приложенията си, казаха офицери. "Войната дори на тактическо ниво днес е станала напълно комбинирана. Дигиталните следи, които оставяме, са инструменти за бойците“, каза Вандие.

Френският самолетоносач "Шарл дьо Гол“ и британският самолетоносач "Кралица Елизабет“също участваха в учение в западното Средиземноморие през юни, показвайки как двата флота могат да работят заедно.