Заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар пристига в понеделник в Северна Македония, за да се срещне с президента Стево Пендаровски и други официални лица, съобщиха от посолството на САЩ в Скопие, цитирани от електронното издание на скопския вестник “Слободен печат“.

"Приветстваме пристигането на специалния представител за Западните Балкани Габриел Ескобар в Скопие. По време на посещението г-н Ескобар ще се срещне с президента Пендаровски и други ключови длъжностни лица, за да обсъдят редица теми и общи приоритети за региона,“ според посолството на САЩ във Facebook.

Очаква се на срещите в Скопие да бъдат обсъдени актуалните политически събития в страната и региона, както и европейската интеграция и българската блокада на Северна Македония.

Ескобар наскоро се обърна към комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ и призова Северна Македония и Албания да започнат преговори с ЕС преди края на годината.

"Най-силното послание, което ЕС може да изпрати сега, е да започне преговорите за членство в ЕС на Северна Македония и Албания преди края на тази календарна година. "Това ще разсее разочарованието на населението на региона от европейските политики и ще спре злонамереното влияние на Русия и Китай, които работят срещу разширяването на ЕС със Западните Балкани“, каза Ескобар.

Превод и редакция: Юлиян Марков