Правителството на чешкия премиер Петер Фиала, съставено от политическите партии, спечелили последните парламентарни избори в страната, което ще бъде назначено от президента на републиката Милош Земан през следващите дни, се противопоставя на задължителната ваксинация на пенсионерите и представители на определени професии срещу коронавируса, както се изисква от кабинета в оставка на премиера Андрей Бабиш. Това съобщи пред журналисти в неделя кандидатът за поста министър на труда и социалните въпроси на републиката християндемократът Мартин Юречка, който стана член на новото правителство и очаква официално одобрение от Земан, цитиран от TACC.

"Нашето правителство ще отмени разпореждането, която се подготвя (от сегашното правителство на Бабиш) за задължителна ваксинация (срещу коронавируса) за жителите на Чешката република над 60 години (и представители на определени професии)“, каза той. Мярката според новите власти на републиката изглежда неефективна и гражданите трябва да се ваксинират на принципа на доброволността, смятат те.

Според бъдещия министър новите власти възнамеряват да се борят с разпространението на коронавирусната инфекция в Чешката република чрез затягане на административните санкции срещу нарушителите на мерките за епидемиологична безопасност в страната, включително задължението за носене на медицински маски на обществени места. Въпреки това, както отбеляза Юречка, бъдещото правителство на премиера Фиала е готово да разгледа колективни жалби до Министерския съвет на представители на определени професии относно задължителната ваксинация в техните отрасли.

Настоящият министър на здравеопазването Адам Войтех обяви на 3 декември, че ведомството му скоро ще издаде разпореждане за задължителна ваксинация срещу коронавируса за жители на страната над 60 години, както и за лекари, социални работници, пожарникари и полицаи. То трябва да бъде публикуван още през следващата седмица. Задължителна ваксинация за тях ще бъде предписана от 1 март 2022 г.

Министерството на здравеопазването, според Войтех, издава това разпореждане във връзка с рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация в Чешката република. Странатаа с население от около 10,7 милиона жители е на едно от първите места по брой нови случаи на коронавирусна инфекция в Европейския съюз, съобразно броя на населението.

Превод и редакция: Юлиян Марков