Глобални проблеми като предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия, борбата с международния тероризъм и пандемиите и смекчаване на последиците от изменението на климата изискват всички държави, особено Съединените щати, да си сътрудничат с други страни, пише изследователят Саша Глейзър в статия за американското списание The National Interest.

Според автора американският президент Джо Байдън, който организира срещата на върха за демокрация, вижда външната политика на Вашингтон като надпревара с Русия и Китай, което само усложнява позицията на американската страна, създава конфликтна ситуация и я ограничава в сложни ситуации. .

"Либералната демокрация остава най-великата форма на управление, измислена от човечеството. Въпреки това последните три десетилетия доказаха, че опитите за разпространение на този идеал в чужбина чрез сила са контрапродуктивни и обречени на провал", каза Глазар.

Вместо това, според него, Съединените щати трябва да дават пример у дома, като гарантират на американците безопасност и разумно преследват своите стратегически интереси в чужбина, независимо от идеологията. Като пример за обединението на различни политически сили в борбата за обща сигурност наблюдателят посочва съюза на САЩ и СССР по време на войната с нацистка Германия.

Срещата на върха за демокрация е насрочена за 9-10 декември. Вашингтон покани на нея 110 държави, с изключение на Русия и Китай. Както каза руският посланик в Щатите Анатолий Антонов, събитието е насочено срещу Москва и Пекин, "американската страна се опитва да ни научи как да живеем“.

Превод и редакция: Юлиян Марков