Светът е натрупал повече ваксини срещу коронавируса, отколкото може да използва, според най- големия световен производител на ваксини в света – индийския институт "Серум“, пише британският вестник The Times.

Адар Пунавала, главен изпълнителен директор на Института "Серум“, предупреди, че запасите може да се окажат извън срок на годност, защото търсенето е спаднало под предлагането. Предизвикателствата в разпространението и инфраструктурата - заедно със значителното недоверие във ваксините в световен мащаб - сега заменят производството като ключов фактор, ограничаващ глобалната ваксинация, каза той.

Неговото изказване идва след месеци на предупреждения, че несправедливото разпределение на ваксините прави развиващите се страни уязвими за Covid-19. Проблемът беше поставен в по-остър фокус, след като вариантът на "Омикрон“ беше открит в африканските държави.

Миналата седмица бившият британски премиер Гордън Браун каза, че "аритметиката на провала" на Запада при доставката на ваксини е била "неудобна". В сряда принц Хари описа ваксинирането по света като "тест за нашия морален характер“ и говори за "грандиозен провал, когато става въпрос за глобална справедливост на ваксините“.

Но Пунавала, чийто завод в Пуна, в западния щат Махаращра, произвежда 280 милиона дози ваксина срещу Covid-19 всеки месец и 80 милиона ваксини за други заболявания, каза, че ваксините са готови за доставка, но дори и най-уязвимите страни не правят поръчки. Той каза, че е особено озадачен от политиците в Африка, където само 11 процента от населението е ваксинирано и въпреки това поръчките се реализират бавно. "Това е комбинация от недоверие към ваксината и нациите, които не излизат и не дават поръчки по начина, по който твърдят, че биха, особено африканските нации. Щастлив съм да го кажа официално и се надявам да го прочетат, защото може би ще се активират и ще направят нещо по въпроса“, каза той.

"Навсякъде чувам как Световната здравна организация и други говорят за неравенството на ваксините, но африканските нации отказват да правят поръчки. Едва сме получили поръчки на стойност 20 милиона дози от африканските нации. Те вървят много бавно, като твърдят, че чакат дарения от САЩ и други причини. Така че има малко "прекъсване на връзката“."

Пунавала каза: "Сега имаме толкова много ваксини, че имаме повече, отколкото можем да ваксинираме на месечна база в Индия. Загрижеността е голяма, че след месец-два срокът на годност може да бъде проблем."

Той каза, че същият проблем е наблюдаван по целия свят. Докато през пролетта и началото на лятото производителите на ваксини мъчеха да изпълнят доставките - до степента, в която Индия наложи временна забрана за износ - сега те се борят да се освободят от запасите си. "Напълно се обърнаха нещата“, каза той. "В краткосрочен план има повече предлагане, отколкото страните могат да поемат на месечна база. Не мисля, че има дори една страна, която се нуждае от повече ваксина, но не може да я получи. Въпросът е просто да могат да поставят тези дози в спринцовките."

Само 246 милиона от 384 милиона дози, доставени в африканските страни, са били администрирани, според данни на Airfinity, фирма за здравни данни. Това предполага, че една трета от доставките на ваксини в Африка - или 138 милиона дози - остават на склад.

Великобритания е приложила 117 милиона от 141 милиона дози, които сега са доставени, 83 процента от общия брой.

За разлика от тях, много страни са използвали по-малко от половината от своите доставени запаси. В Южна Африка, откъдето се смята, че е произходът на варианта "Омикрон“, само 25 процента от населението е ваксинирано. И все пак 11 милиона дози, доставени в страната, тепърва ще бъдат приложени на фона на значително недоверие към ваксината.

Нигерия е получила 20 милиона, но е приложила 10 милиона дози. Повече от 16 милиона са отишли в Кения, но 7 милиона са използвани. Либия е приела 54 милиона дози, но е приложила само 24 милиона дози, 44 процента от запасите си. В Джибути тази цифра е 22 процента.

Превод и редакция: Юлиян Марков