Папа Франциск посети центъра за приемане и идентификация на мигрантите на Лесбос в неделя и призова света да не забравя кризите с бежанците и мигрантите по време на речта си в присъствието на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, министъра на миграцията Нотис Митарахи и заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и 92-ма бежанци, които живеят в лагера, пише гръцкият вестник Kathimerini.

"Говорим за човешки животи“, подчерта той и добави, че не вижда голяма промяна от предишното си посещение. "Трябва с горчивина да признаем, че тази страна (Гърция) и други са в трудна ситуация и има такива в Европа, които настояват да се разглеждат тези проблеми като въпроси, които не ги засягат“, каза той.

Папа Франциск също разкритикува идеята за изграждане на стена, която да предпазва хората отвън, заявявайки, че оградите и стените не решават проблеми. Той също така говори за лекотата, с която страхът от другия може да се разпространи в обществото и се чуди защо обществото се фокусира върху хората, които са изразител на проблема, а не неговите първопричини.

"Нека намерим смелостта да се срамуваме пред тях, които са невинни и нашето бъдеще“, каза той за децата в лагера. "Нека не избягваме прибързано от бруталните образи на техните мънички тела, лежащи безжизнени върху пясъците“, заяви той и добави, "Нека не позволяваме нашето море да се превърне в море от мъртви“.

"Днешното посещение на папата радва всички нас, мигрантите“, казва 18-годишен младеж от Република Конго, който е в лагера повече от година. "Сега знам, че има някой, който мисли за нас“, добави той и заяви, че "той ни дава надежда и сила да продължим“.

Посещението на папата обаче не е важно само за жителите на лагера католици, тъй като не е въпрос на религия, а на солидарност, а на речта на папата ще присъстват 37 жители на лагера мюсюлмани.

"Той демонстрира, че е с нас, като брат“, казва 60-годишен иракски бежанец, преди да добави, че "всеки от нас е като мен, като теб“.

Това е второто посещение на папата на гръцкия остров, който през цялото си посещение в Гърция и Кипър, но и през целия си мандат, е отдавал приоритет на проблемите на бежанците и мигрантите.

Превод и редакция: Юлиян Марков