Посолството на Германия в Афганистан може да възобнови работата си в началото на следващата година. Това съобщи специалният представител на германското правителство за Афганистан и Пакистан Яспер Вик пред афганистанската агенция Asvaka.

"Има вероятност персоналът на германското посолство да се върне в Афганистан в началото на следващата година“, каза Вик, цитиран от агенцията. Специалният пратеник на германското правителство добави, че в същото време "посолството на Германия в Кабул също може да възобнови своята работа“.

В събота френският президент Еманюел Макрон каза, че Париж и редица други страни от ЕС преговарят за откриване на съвместна дипломатическа мисия в Афганистан, без да признават радикалното движение на талибаните, което дойде на власт в страната през август.

В средата на миналата седмица делегация на талибаните проведе среща в Катар с представители на повече от десет държави и международни организации, включително САЩ, Италия, Великобритания, Япония, както и специалния представител на Европейския съвет за Афганистан. Наред с други неща, талибаните призоваха всички страни да "отворят отново своите посолства в Кабул, за да оценят лично реалностите и да отворят нова глава в положителните отношения“ между страните.

Превод и редакция: Юлиян Марков