С огнеборците от инцидентите на "Струма" и Рояк работят психолози. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в интервю за Нова телевизия във връзка с трагедията на магистрала "Струма" и пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк.

"Нашите психолози са професионалисти от най-високо ниво. При подобни случи оставят време на човека да обмисли нещата. Към момента на мен не ми е известно пожарникар, спасител, да е преминал през тежка ситуация и да се откаже. От началото, ако говорим и за пандемията – имаше стрес между нашите хора. Не е имало отказ някой да си свърши задълженията и това, което очакват от него хората", отбеляза той.

"Малко след 2.00 ч. получих съобщението. Не повярвах на това, което чувам, така или иначе много тежка ситуация. Колегите обаче решително и без никакво забавяне се озоваха на място и работиха до последно. В момента с тях работят психолози, за да им окажем пълна подкрепа. Психолози работят и с хората, които участваха в гасенето на старческия дом в Рояк. И там ситуацията не беше добра. Стремим се да подкрепим нашите хора. За Рояк искам да изтъкна достойното поведение, за да не казвам героизъм, на четирите момчета, които незабавно се включиха в спасяването на хората", заяви гл. комисар Николов във връзка с тежката катастрофа на автобус на автомагистрала "Струма", при който загинаха 45 граждани на Република Северна Македония.

"Ние сме предоставили най-добрите специалисти за пожаро-техническа експертиза", посочи той във връзка с разследването на причините за инцидента.

"При подобни ситуации предполагаемото на първо място е човешка грешка. Дали е бил болен, невнимателен, не мога да гарантирам", каза още гл. комисар Николов.

Във връзка с пожара с 9 жертви в Дома за възрастни хора в село Рояк той заяви: "Версията, по която се работи, е късо съединение в електрическата инсталация. Това са обекти, които са под наше внимание. Те се проверяват поне веднъж в годината, защото си даваме сметка, че при възрастните хора има трудно подвижни, някои се нуждаят от специални грижи и ние обръщаме специално внимание. Само тази година са проверени почти 800 такива домове. Нямаме констатирани тежки нарушения на противопожарните изисквания".

"По отношение на коледните и новогодишните празници гл. комисар Николов отбеляза: "И тази година нашите усилия са насочени към обезопасяване на храмовете или някъде, където можем да очакваме събирания на по-големи групи. Храмовете – там започнахме, разговаряме със свещениците, посрещайки гостите на храма да им кажат за опасностите – а те са свързани с паленето на свещи, оставянето без наблюдение. Косите на дамите са доста опасни".

"По отношение на това какво трябва да правим, съвет не бих дал, но нещата са простички. На първо място предпазливост – самоувереността при работа с бенгалски огън и други пиротехнически средства играе лоша шега. На първо място трябва да запазим собствения си живот. Ако това, което виждаме пред нас е пожар - да избягаме. Ако можем да помогнем – да го направим и най-важното е да се обадим на 112. Ние ще се отзовем", изтъкна той.

"Най-тежките инцидент зимно време са свързани с две неща – внезапни наводнения – следващата седмица имаме предупреждение, че се очакват опасни валежи. След което рязко сваляне на температурите и поледици. Това е от една страна – от друга са традиционно веднъж годината виелица, която затваря магистралата – за радост, нямам спомен да сме загубили човешки живот заради виелица и затворени магистрали", посочи също гл. комисар Николов.

"Последните години се случиха добри неща при нас, защото успяхме да направим три много важни – обединихме усилията на две главни дирекции – "Гражданска защита" и "Пожарна безопасност и защита на населението". Премахнахме дублиращи функции, намалихме администрацията, подобрихме реакцията и накрая като венец спестихме много пари на българския данъкоплатец. Успяхме да проведем модернизация, при която са инвестирани стотици милиони в техника оборудване, сгради, битови условия и това, което е най-важното, да подобрим обучението на нашите хора", каза още той.

"Измамно е да кажа – хората ми получават достатъчно пари, разполагам с достатъчно хора, всичко е наред. Не е така. По отношение на кадрите – ние сме дирекцията с най-малък брой. Това, което държавата е отпуснала за нас като число, е почти на 100% заето. Радваме се на голям интерес от млади хора, които искат да станат служители на Дирекцията. За едно място кандидатстват седем души. Имаме възможност от тях да изберем най-добрия. Все още не можем да решим на 100% въпроса с малките служби", заяви гл. комисар Николов във връзка с кадровата обезпеченост на структурите на "Пожарна безопасност и защита на населението".