Граждански самолет, летящ от Тел Авив за Москва, беше принуден да промени курса си над Черно море заради разузнавателен самолет на НАТО. Във връзка с инцидента руските власти са изпратили протест по дипломатически канали, съобщиха пред журналисти от Федералната агенция за въздушен транспорт "Росавиация“, цитирани от “Российская газета“.

"Сутринта на 03 декември в 9:53 часа московско време (8:53 часа българско време) над открити води на Черно море, в близост до зоната на отговорност на руските служби за въздушно движение, разузнавателният самолет на НАТО CL600 прелетя с интензивно спускане от височина от 11 000 до 9 200 метра, пресичайки маршрута, установен за граждански самолети. Екипажът на разузнавателния самолет не отговори на многократни повиквания от службите за въздушно движение“, се казва в съобщението на Федералната агенция за въздушен транспорт

Същата зона беше пресечена от маршрутите на полетите на два граждански самолета – Аерофлот Еърбъс 330, който летеше от Тел Авив за Москва, и полет от Сочи до Скопие (Северна Македония). поради което "посоките и височните на полета на гражданските самолети бяха своевременно променени“.

"Повишената интензивност на полетите на самолети на НАТО в близост до границите на Руската федерация, включително над Черно море, създава риск от опасни инциденти по отношение на граждански самолети. Като се има предвид, че посочените по-горе полети на военни самолети без радиовръзка крият рискове за безопасността на гражданските самолети в Черно море, руските авиационни власти ще инициират изпращането на протеста по дипломатически канали“, казаха от Федералната агенция за въздушен транспорт.

Инцидентът с пресичането на траектории на самолетите в небето е записан преди това от порталите Flightradar24 и Radarbox, които проследяват полетите в реално време. Според тях американски разузнавателен самолет е излетял от база на остров Крит.

По-рано в събота стана известно, че руски изтребители Су-27 и Су-30 е трябвало да ескортират над Черно море стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ, както и самолет за разузнаване и целеуказание на сухопътните войски на САЩ. Те са забелязани над неутралните води на Черно море.

Превод и редакция: Юлиян Марков