Германската социалдемократическа партия (ГСДП) гласува за одобрение на коалиционното споразумение със Зелените и Свободните демократи (СвДП) по време на партиен конгрес в събота, съобщава Deutsche Welle.

598 делегати гласуваха "за“ споразумението, 7 бяха "против“, а трима се въздържаха, т.е. документът получи одобрението на 98,8% от представителите на местните организации.

Преди гласуването вероятно бъдещият канцлер Олаф Шолц, който е заместник-канцлер и министър на финансите при Ангела Меркел и партийните лидери Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс изнесоха речи.

Шолц каза, че пандемията от COVID-19 е "най-важната първа задача, с която трябва да се справим. Трябва да защитим здравето на гражданите и да се борим с пандемията с всички сили“.

"Изцяло нова кампания“ беше необходима още този месец, за да се подобри нивото на ваксинация в страната, въвеждането на бустерни ваксини, добави той.

Новата коалиция бе кръстена "Светофарна“ на цветовете на партиите - червено за ГСДП, зелено за Зелените и жълто за СвДП.

В неделя ще се проведе конгресът на либералите, а в момента Зелените провеждат анкети за своите членове. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени в понеделник.

За разлика от Зелените и СвДП, ГСДП не посочи кого планира да назначи начело на различните федерални министерства, които ще контролира, включително министерствата на вътрешните работи, отбраната и здравеопазването. ГСДП също така ще се заеме трудовите и социалните въпроси, строителството и икономическото развитие.

Очаква се назначенията да бъдат обявени в понеделник.

Новата коалиция обеща по-решителна борба с климатичните промени, преструктуриране на икономиката в зелена, повишаване на минималната работна заплата и изграждане на нови апартаменти, за да облекчи жилищното напрежение в страната.

Коалиционното споразумение, когато бъде подписано, ще постави Християндемократите (ХДС) на напускащия германския канцлер Ангела Меркел в опозиция в парламента, известен като Бундестаг, за първи път от 16 години или продължителността на нейния мандат.

Това също така ще доведе до края на ерата на "голямата коалиция“, в рамките на която ГСДП беше младши коалиционен партньор на ХДС/ХСС.

След като и трите партии гласуват за одобрение на коалиционното споразумение, следващата седмица ще бъде подготвена сцената за новото правителство да поеме кормилото на властта.

Ако всички партии одобрят в понеделник, коалиционното споразумение може да бъде подписано във вторник.

Очаква се Шолц да бъде избран за канцлер от долната камара на германския парламент, Бундестага, и кабинетът му да положи клетва в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов