Според Научната консултативна група за извънредни ситуации (Scientific Advisory Group for Emergencies-SAGE) във Великобритания коронавирусът ще представлява сериозна заплаха поне до 2026 г, предава РИА Новости.

"SARS-CoV-2 ще продължи да заплашва здравната система и ще изисква активно наблюдение чрез ваксинация и наблюдение на данните за поне пет години напред“, заявиха експертите.

Според SAGE този период може да се увеличи, ако мерките за ваксинация и общото ограничаване на разпространението на болестта не са достатъчно ефективни.

Освен това британски учени установиха, че в Обединеното кралство, в сравнение с останалата част от Европа, ситуацията с нарастването на заболеваемостта се е стабилизирала. Според тях това е постигнато благодарение на широко разпространена кампания за ваксиниране.

Въпреки това експерти от различни страни не изключват нова вълна на коронавируса. Това се дължи на факта, че на двадесети ноември в Ботсвана и Република Южна Африка беше идентифициран нов щам SARS-CoV-2 - B.1.1.529. Изследователите отбелязват, че е силно предаван и силно устойчив на ваксини. Миналата седмица Световната здравна организация обяви щама за "предизвикващ загриженост“ и му даде името "Омикрон“ – от гръцката буква "О“. Той е открит вече в над 40 страни, в Русия, според министъра на здравеопазването Михаил Мурашко, все още не са регистрирани случаи на инфекция с този щам.

Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавируса. Както отбеляза Мурашко, делът на ваксинираните пациенти сред пациентите с Covid-19 не надвишава четири процента, тежките случаи са малко, докато по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.

Превод и редакция: Юлиян Марков