Вариантът "Омикрон“ е открит в най-малко 38 страни, но все още няма съобщени смъртни случаи, съобщи Световната здравна организация на фона на предупрежденията, че новият вариант може да навреди на възстановяването на световната икономика, пише британският вестник The Guardian.

Съединените щати и Австралия станаха последните страни, които потвърдиха локално предавани случаи на варианта, докато инфекциите с "Омикрон“ увеличиха общия брой на случаите в Република Южна Африка над 3 милиона.

СЗО предупреди, че може да отнеме седмици, за да се определи колко заразен е вариантът, дали причинява по-тежко заболяване и колко ефективни са леченията и ваксините срещу него.

"Ще получим отговорите, от които всеки има нужда“, каза директорът на СЗО по спешни случаи Майкъл Райън.

СЗО заяви в петък, че все още не е получила никакви съобщения за смъртни случаи, свързани с "Омикрон“, но разпространението на новия вариант доведе до предупреждения, че може да се окаже причина за повече от половината от случаите на Covid-19 в Европа през следващите няколко месеца.

Новият вариант също може да забави възстановяването на световната икономика, точно както щамът "Делта“, каза в петък директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

"Още преди пристигането на този нов вариант, бяхме загрижени, че възстановяването, макар и да продължава, губи донякъде инерция“, каза тя. "Нов вариант, който може да се разпространи много бързо, може да наруши увереността."

Предварително проучване на изследователи от Южна Африка, където вариантът беше съобщен за първи път на 24 ноември, предполага, че той е три пъти по-вероятно да причини повторни инфекции в сравнение с щамовете "Делта“ и "Бета“.

Появата на "Омикрон“ стана "последното доказателство“ за опасността от неравностойно ниво на ваксиниране в световен мащаб, каза ръководителят на Червения кръст Франческо Рока.

"Научната общност е предупреждавала... няколко пъти за рисковете от много нови варианти на места, където има много нисък процент на ваксинации“, каза той.

"Невероятно е, че все още не осъзнаваме колко много сме взаимосвързани. Ето защо наричам варианта "Омикрон“ най-доброто доказателство.

Превод и редакция: Юлиян Марков