Федералният върховен съд на Бразилия ще разследва президента на страната Жаир Болсонаро за факта, че той е разпространил твърдения за възможна връзка между ваксинацията срещу коронавирус и откриването на СПИН при ваксинирани лица, съобщи CNN Brazil.

Телевизионният канал уточнява, че съдия Александри де Мораис е подкрепил предложението на Комисията на Федералния сенат (горната камара на парламента), която разследва дейността на правителството в борбата с пандемията на коронавирус. "Няма съмнение, че поведението на президента на републиката по отношение на разпространението на фалшиви новини за ваксинация срещу Covid-19 има връзка с масовото им разпространение в социалните мрежи“, цитира телевизионният канал решението на съдията.

През октомври, по време на седмичното си излъчване на живо в социалните мрежи, Болсонаро цитира публикация на един от сайтовете, в която се казва, че ваксинираните срещу коронавируса в Обединеното кралство са били диагностицирани със СПИН в последствие. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство отрече тази спекулация. Изявленията на бразилския лидер са премахнати от платформи, собственост на "Мета“, доскоро "Фейсбук“.

След това комисията се обърна към Съда с искане за лишаване на Болсонара от достъп до акаунтите му в социалните мрежи. Освен това депутатите поискаха администрациите на социалните мрежи "Фейсбук“, "Инстаграм“ и "Туитър“, както и видео услугата "Ютюб“, да предоставят данните на президента, включително такива, които му позволят да управлява акаунтите си. Сенаторите поискаха също да им бъде предадена информация за всички връзки с тези профили, действия и публикации от името на държавния глава.

Превод и редакция: Юлиян Марков