Жертвите на трагичния автобусен инцидент в България бяха погребани в Република Северна Македония. 10 дни след трагедията тленните останки бяха докарани в страната с два български военни самолета, които бяха посрещнати от президентската гвардия с държавен протокол, информира скопският телевизионен канал “Аласт М“, излъчващ на албански език.

След отдадената почит на летището в Скопие ковчезите с починалите бяха предадени на семействата за погребалната церемония. Освен държавното ръководство на посрещането на тленните останки присъстваха президентът на Косово Вьоса Османи и председателят на албанския парламент Линдита Никола. Близки, макар и в голяма скръб от загубата на своите близки, казват, че ще търсят отговорност за трагедията.

От тази трагедия най-много пострадаха семействата от Моране и Студеничани, където днес бяха погребани 14 техни членове. Хиляди граждани дойдоха на погребението, за да се сбогуват с тях.

Въпреки че на властите беше казано, че погребалната процесия трябва да пресече булеварда до площад Скендербег в Скопие, където гражданите могат да дойдат, за да изразят съболезнованията си и да оставят цветя, членовете на семейството отказаха и поискаха те да бъдат погребани възможно най-скоро според ислямската религия. Излезлите да отдадат почит на жертвите казаха, че тази трагедия трябва да бъде причина за държавата да изясни случая.

"Трагедията е голяма катастрофа, която не се забравя. Дай Боже, това никога да не се случи на албанския народ, нека това е последното. "Но това често ни се случва“.

"Това е голяма трагедия, голяма болка, независимо от каква нация или религия са, този народ трябва да скърби.

"Няма по-голяма болка, Бог да ги възнагради с Рая. Излязохме, защото и на нас ни е тежко, все едно това се случи с нас. "12 души от едно семейство загинаха, майка с две деца близнаци, много тежък случай."

Погребения бяха извършени и в Слупчане, Куманово и Тетово. Очаква се останалите жертви да бъдат погребани утре с религиозни обреди в родните им места. Междувременно в София продължава разследването на причините за трагедията.

Превод и редакция: Юлиян Марков