Ескалацията на напрежението във връзка с украинската криза се осъществява от Запада на базата на тактика, използвана дълги години за лобиране за собствените им интереси. Това заяви в петък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на предаването "60 минути“ по телевизионния канал "Россия-1“, цитирана от TACC.

"Това е тяхната (на Запада) тактика, това е тяхната стратегия от десетилетия. Те създават ситуация на напрежение, ситуация на хаос, контролиран, понякога губят контрол над хаоса, създаден от собствените им ръце, за да лобират своите интереси," каза тя.

Според Захарова, Западът използва такава тактика, тъй като "не може да остане в областта на правоотношенията" при равни условия. "Всеки път се измислят все повече идеологически и политически модели, за да се реализират това неравенство“, добави тя.

Официалният представител на руското външно министерство смята, че напрежението около Украйна се нагнетява и от Запада, "обяснявайки и реабилитирайки" неспазването от Киев на Минските споразумения.

"На първо място, това са всякакви учения, това е доставката на оръжие и използването на тези оръжия в зоната на конфликта, това е отпускането на средства не за хуманитарни, а за военни цели <...> и всякакви тактики, за да се обясни и реабилитира режима в Киев“, каза тя.

Захарова припомни, че Русия не е против помощта на САЩ за изпълнението на Минските споразумения от Украйна, ако тази помощ е насочена към тяхното изпълнение. "(Руският външен министър Сергей Лавров) каза, че ако Съединените американски щати имат желание да помогнат на Украйна в изпълнението на споразуменията от Минск, за да подкрепят протежето, никой не е против“, заключи говорителката на руското външно министерство.

Заседание на Съвета на външните министри на ОССЕ

САЩ и Украйна се опитаха да създадат информационен фон около срещата на Съвета на външните министри на ОССЕ (CFM) в Стокхолм, за да отклонят вниманието от реалния дневен ред на срещата, каза Захарова. "Украйно-американският информационен тандем беше очевиден. Те, разбира се, се опитаха да се отклонят от дневния ред, който беше обсъждан и трябваше да бъде обсъден в Стокхолм", каза дипломатът.

По-специално тя посочи "приказно абсурдната“ новина, която се появи в украинските медии, че уж украинският външен министър Дмитрий Кулеба и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "са се опитали да поставят на мястото“ руския външен министър Сергей Лавров. "Тогава имаше изявления на г-жа(заместник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория) Нуланд, че много руснаци искат да живеят в страна като Украйна и много им харесва това, което се случва там. Това е в информационните агенции“, каза Захарова.

"Темата, за съжаление, стана централна за Украйна по малко по-различен начин, в малко по-различен контекст“, обясни официалният представител на руското външно министерство. Факт е, че много представители на тези страни, които обвиняват страната ни в това, се занимават с дестабилизация както в този регион, така и директно на територията на Украйна ". Така че, според нея, именно тези държави провеждат военни учения и маневри в Украйна, продължават да я напомпват с оръжие и подкрепят процесите, "които трябва да тласкат части от украинското общество едни срещу други“.

"Много от тези, които са пряко замесени в това, присъстваха в заседателната зала (на Съвета на външните министри на ОССЕ) и, може да се каже, наситиха изказванията си със странни изявления относно Украйна: говорят колко е лош животът й, защото Русия уж изгражда нов кръг от напрежение около нея“, завърши Захарова.

Превод и редакция: Юлиян Марков