Израелските медии разкриха в петък, че САЩ са поискали от Тел Авив да не извършва никакви разузнавателни операции срещу Иран по време на продължаващите преговори между световните сили и Иран относно неговата ядрена програма, пише израелският всекидневник Yediot Ahronoth

Изданието съобщава, че Вашингтон е изпратил съобщения на високо ниво до висши израелски служители по сигурността, че се противопоставя на всякакви тайни операции на израелската разузнавателна служба "Мосад“ срещу Иран, докато се водят преговорите, за да не попречено на шансовете за техния успех.

В него също се казва, че ръководителят на "Мосад“ Давид Барнеа ще съпроводи израелския министър на отбраната Бени Ганц по време на посещението му във Вашингтон следващата седмица, за да координира усилията с американската страна по отношение на Иран.

По-рано в четвъртък Барнеа каза, че "Мосад“ ще предприеме всички необходими действия, за да предотврати притежаването на ядрени оръжия от Иран.

"Иран няма да има ядрени оръжия, нито през следващите години, нито никога. Това е моето обещание, това е обещанието на Мосад", каза Барнеа, цитиран от Yediot Ahronoth.

Барнеа добави, че никоя страна не се нуждае от обогатяване на уран до ниво от 60%, освен за военни цели, по отношение на ядрения капацитет на Техеран.

След петмесечна почивка Иран и световните сили в понеделник започнаха преговори във Виена в последен опит да възстановят ядреното споразумение от 2015 г., от което администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли през май 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков