САЩ твърдо се противопоставят на разширяването на заселническите селища, заяви американският държавен секретар Антони Блинкен на израелския премиер Нафтали Бенет, цитиран от The Jerusalem Post.

Разговорът идва на фона на остри политически разногласия между двамата дългогодишни съюзници относно Иран и Западния бряг.

Съединените щати "изрично подчертаха" възражението си срещу разширяването на израелските селища в разговора на държавния секретар Антони Блинкен с премиера Нафтали Бенет в четвъртък.

Блинкен "силно подчерта, че Израел и палестинската власт трябва да се въздържат от едностранни стъпки, които изострят напрежението и подкопават усилията за постигане на договорено решение за две държави, включително напредване на заселническата дейност", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, описвайки разговора.

Двамата са обсъдили Иран, варианта "Омикрон“, системата "Железен купол“ и израелско-палестинския конфликт.

По-специално става въпрос за проект за 9000 нови жилища, които се предвижда да бъдат построени на мястото на бившето летище Каландия в Атарот, което е действало от 1924 до 2000 г.

Според официални лица Израел миналата седмица е казал на САЩ, че няма да напредне в проекта, който е предвиден да бъде обсъден от Районния комитет за планиране на Министерството на вътрешните работи на 6 декември.

Превод и редакция: Юлиян Марков