ЕС ще мобилизира допълнителни 2,5 милиона евро (2,8 милиона долара) за подкрепа на бежанците в Босна и Херцеговина, съобщи Европейската комисия, цитирана от “Анадолската агенция“.

Хуманитарната помощ ще бъде предоставена в подкрепа на уязвими мигранти и бежанци, които не са настанени в съоръжения, финансирани от ЕС и "са изложени на все по-ниски температури с наближаването на зимата“, се казва в изявление на комисията.

Подкрепата ще бъде насочена и към закрила на децата със специален акцент върху непридружените непълнолетни и техните медицински нужди.

Според оценките на ЕС приблизително 4000 мигранти са блокирани в Босна и Херцеговина и около една четвърт от тях спят извън лагерите, без подходящ подслон, храна или достъп до санитарни помещения и здравни грижи.

"За да отговори на тези нужди, ЕС е готов да продължи да предоставя хуманитарна помощ. Достойнството и безопасността на всички хора, особено на най-уязвимите, трябва да бъдат гарантирани и защитени по всяко време“, каза еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

От 2018 г. насам ЕС е разпределило общо 17,3 милиона евро хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина за прием на търсещи убежище. Новообявеният фонд ще увеличи тази подкрепа до 19,6 милиона евро общо.

Блокът призова няколко пъти босненското правителство през последните години да осигури поне минимални хуманитарни стандарти за мигрантите.

По-голямата част от мигрантите в Босна и Херцеговина биха предпочели да потърсят закрила в ЕС, но не могат да влязат в територията на блока.

Превод и редакция: Юлиян Марков