Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Украйна продължава разрушителната си линия на поведение , чиято цел е да наруши Минските споразумения, съобщи пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между лидерите, цитирана от TACC.

"Президентът на Русия обърна внимание на факта, че Киев продължава разрушителна линия, насочена към нарушаване на Минските споразуменията“, се казва в съобщението.

Уточнява се, че това се доказва от провокативната дейност на въоръжените сили на Украйна в зоната на конфликта, включително използването на безпилотни атакуващи летателни апарати (БПЛА) "Байрактрар“. "Беше подчертана необходимостта Киев да се откаже от всякакви опити за насилствено влияние върху Донбас“, каза Кремъл.

Резултати от срещата с лидерите на Азербайджан и Армения

Путин информира Ердоган за основните резултати от тристранната среща на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения, която се проведе на 26 ноември в Сочи.

"По искане на президента на Турция Владимир Путин го информира за основните резултати от тристранната среща на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения на 26 ноември в Сочи, насрочена да съвпадне с годишнината от подписването на изявлението за Нагорни Карабах на 9 ноември 2020 г.“, се казва в съобщението.

Както отбелязват в Кремъл, "важно е по време на разговорите да бъде отчетена готовността на Баку и Ереван да си сътрудничат в контекста на осигуряване на стабилност в региона, както и за създаване на механизми за делимитиране и демаркиране на границата между двете държави."

Ситуацията в Либия

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Либия, като отбелязаха, че няма алтернатива на политико-дипломатическото уреждане на конфликта в тази страна с посредничеството на ООН.

"По отношение на ситуацията в Либия беше подчертана липсата на алтернативи на политическо и дипломатическо споразумение с посредничеството на ООН. Беше изразена надежда за успешното провеждане на общонационалните избори, насрочени за 24 декември тази година, които трябва да допринесат за възстановяването на либийската държавност и териториална цялост", се казва в изявлението.

Сътрудничество в енергетиката и селското стопанство

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона практическите аспекти на сътрудничеството в областта на енергетиката и селското стопанство.

"Бяха разгледани редица актуални въпроси от двустранния дневен ред, включително практическите аспекти на сътрудничеството в областта на енергетиката и селското стопанство“, се казва в съобщението.

Според пресслужбата на Кремъл разговорът на лидерите се е провел по инициатива на турската страна.

Превод и редакция: Юлиян Марков