Кипър заяви в петък, че 50 мигранти в страната ще бъдат преместени като част от инициатива на папа Франциск, съвпадаща с посещението му на острова, предава Reuters.

Министерството на вътрешните работи на средиземноморската държава , в съобщение, което потвърди по-ранен доклад на Reuterrs, заяви, измежду 50-те има двама души, които са били блокирани през последните пет месеца.в ничията земя, разделяща двете половини на разделения остров

"Този символичен акт е признание за трудностите, пред които е изправен Кипър от нарастващия миграционен приток през "зелената линия““, се казва в изявление на министерството, говорейки за разделителната линия между двете части на острова.

"Това е тази пропорционална, съществена солидарност, която очакваме от нашите европейски партньори“, се казва в изявлението.

Служители на кипърските затвори казаха, че 10 от 50-те избрани мигранти са затворници, осъдени за незаконно влизане.

Reuters, позовавайки се на източник от Ватикана, съобщи на 26 ноември, че 50-те ще бъдат преместени в Италия, след като папата замине, но най-вероятно не преди Коледа поради логистични причини.

Пристигащите мигранти на средиземноморския остров тази година са се увеличили с 38% в сравнение с цялата 2020 г., показват данни от МВР на Кипър.

Мнозина пристигат през "пропускливата“ "зелена линия“ – наследството от примирието от 1974 г. след турско нахлуване довело до отцепването на северната част на острова.

Папата в събота ще отлети от Кипър за Гърция, където ще посети и остров Лесбос, където в лагер са настанени много мигранти.

Франциск, който направи защитата на мигрантите и бежанците крайъгълен камък на своя понтификат, посети Лесбос през 2016 г. и заведе оттам в Италия десетки сирийски бежанци.

Превод и редакция: Юлиян Марков