Министърът на икономиката Даниела Везиева отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция за ДКК от 3.12.2021 г.. Това съобщиха от екипа на предаването "Беновска пита".



Илиана Беновска: Здравейте, Беновска, "Радио К2“, каня Ви да ми гостувате!



Даниела Везиева: С удоволствие!



Илиана Беновска: Вие разговаряхте ли с тези трима членове на съвета на директорите на ДКК и така, както те изнесоха документи и доказателства за, според тях, Вие можете ли, след като сте се решила на публичен отговор пред медиите, да ни покажете контрадокументите, да речем?



Даниела Везиева: Всъщност аз няма какви контрадокументи да показвам, защото документите, които те са показали по някакъв повод пред медиите, са документи, които са от оперативната дейност на дружеството. Мненията, които са базирани като техни коментари на тези документи, са тези, които ние оспорваме в момента. Освен това трябва да кажа, че нещото, което ме засегна най-много в този момент, беше опитът да се нанесе жесток удар върху една от основните ни индустрии – военно-промишления комплекс. Всичките инсинуации, които се опитаха да се вменят по време на цялата тази медийна кампания от тяхна страна, не са в полза на никого. Не са в полза на никого, защото това е една индустрия, която е експортно ориентирана. Нашите дружества сключват договори, които са подкрепени на ниво държава-държава и всеки един опит да окаляме този бизнес ще струва на страната ни страшно много средства.



Илиана Беновска: Добре, но не е ли истина, че бащата на бившия заместник-министър Манолев, всъщност придобивайки съответното предприятие, става на изхода на ВМЗ "Сопот“ за Египет?



Даниела Везиева: Няма да коментирам конкретни фирми, ще коментирам конкретен принцип. В тръжните процедури на отделни държави има изискване за ексклузивитет на търговските отношения за конкретната държава и за конкретен тип тръжна процедура и това е практика в много държави. Свързана е с нелоялни практики назад във времето и е съвсем нормално изискване. Това, което са взели като решение ВМЗ, касае конкретна тръжна процедура и въобще не говорим нито за вход, нито за изход, а за конкретна сделка.



Илиана Беновска: С Манолев!



Даниела Везиева: Не знам с кого! Няма значение с кого!



Илиана Беновска: Нали сте принципал?



Даниела Везиева: Говорим за принцип, Вие ме питате принципно дали това е на входа и на изхода, нали това беше въпросът? И аз Ви отговарям, че не е това.



Илиана Беновска: А адвокат Иван Тодоров има ли проектодоговори и ако има – какво лошо има?



Даниела Везиева: Не. Вие, също като мен, бяхте свидетели на опровержението на всички замесени в този медиен интерес, да го нарека. Те всички опровергаха това, което изнесоха тримата от съвета на директорите.



Илиана Беновска: На Ваня Караганева каква е съдбата сега?



Даниела Везиева: Към момента има дадени указания от търговския регистър, с които ДКК трябва да внесе допълнителна информация по законосъобразността на вписването с информация за това как са били уведомени останалите членове, какъв е дневният ред на съвета. До този момент няма внесени от тях допълнителни документи. Днес е срокът, в който търговският регистър трябва да се произнесе.



Илиана Беновска: И кой управлява ДКК сега?



Даниела Везиева: Те всички управляват реално ДКК сега, защото нямаме право на последица.



Илиана Беновска: Г-жо Везиева, не ми отговорихте говорихте ли Вие с тези тримата от съвета, Вие скоро се прибрахте от Египет?



Даниела Везиева: Нощес.



Илиана Беновска: И говорихте ли с тях?



Даниела Везиева: Не, не съм говорила до момента, защото те не счетоха за необходимо да говорят преди да го направят с мен. И държа да кажа, че в целия този период, в който работим заедно, сме имали нормални взаимоотношения. Те са идвали много често при мен, поставяли са различни проблеми. Аз наистина съм диалогичен човек, затова не приемам този модел на поведение.



Илиана Беновска: Понеже те изглеждат нормални хора, научни работници, как си обяснявате тяхната политика и аргументация, какво е скритото – икономико-политически или някакви други зависимости?



Даниела Везиева: Запазване на стария модел, това е нашето обяснение.



Илиана Беновска: Кой печели от стария модел?



Даниела Везиева: Не знам, може би някой, който иска да се върне той на власт. Може би някой, който иска това да продължи да си е традиция на поведение. Може би някой, който не иска институциите да са европейски и да събуждат тази увереност у гражданите.



Илиана Беновска: Само още един въпрос, ако позволите, за да завърша, Ваня Караганева, излезе нейна снимка във фейсбук по жартиери и така, весела, как тълкувате това нещо?



Даниела Везиева: Не смятам да го тълкувам, не смятам да го коментирам!