Срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джоузеф Байдън може да се проведе в режим на видеоконферентна връзка "в най-близките дни“, каза пред репортери помощникът на руския президент Юрий Ушаков. Сред вероятните теми на разговорите са ситуацията в Украйна и неразширяването на НАТО на изток, пише “Российская газета“.

Според Ушаков сега "се разглежда възможността за комуникация между Владимир Владимирович (Путин) и президента на САЩ (Джо) Байдън във формат на видеоконферентни разговори“. Освен това "този контакт може да се осъществи в много близко бъдеще, в най-близките дни“. Той допълни, че руската страна има конкретна дата и час, които ще бъдат обявени след "окончателното съгласуване на всички параметри с американската страна". "Тази среща под формата на видеоконференция се подготвя активно“, подчерта помощникът на президента на Руската федерация.

Отговаряйки на уточняващ въпрос, Юрий Ушаков каза, че руско-американската среща на върха ще се състои след посещението на Владимир Путин в Индия (6 декември).

"Ясно е, че по един или друг начин ще бъде засегната незадоволителната ситуация в двустранните въпроси“, каза той, имайки предвид възможния дневен ред на преговорите.

Една от темите може да са гаранциите, че НАТО няма да се разширява на изток. Владимир Путин говори за това на колегиум в МВнР, на форума "Русия зове" и по време на разговора си с новопристигналите посланици на чужди държави, припомни Ушаков.

Помощникът на президента отбеляза, че Русия се нуждае от конкретни правни споразумения, "които биха изключили всяко по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагането на оръжейни системи, които ни заплашват директно на територията на съседни държави, включително Украйна". "Сега, предвид напрегнатата ситуация, възниква въпросът за спешната необходимост да ни дадат съответните гаранции. Просто така не може да продължава", подчерта Ушаков.

Естествено, държавните глави ще обсъдят изпълнението на договореностите, постигнати в Женева на 16 юни, диалога за стратегическа стабилност.

Сред възможните теми за обсъждане помощникът на президента посочи и актуални международни въпроси, включително ситуацията в Афганистан, Иран, Либия, Сирия и Украйна. По време на диалога може да бъде обсъдена и руската инициатива за провеждане на среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН. Ще има и други теми, включително борбата с пандемията и изменението на климата.

"Темите са много, основното е, че не само ние, но и нашите американски колеги разбираме колко важен и необходим е този контакт“, заключи Юрий Ушаков.

Превод и редакция: Юлиян Марков