Служители на Агенцията за разследване и защита на Босна и Херцеговина (СИПА, аналог на прокуратурата) задържаха седем сърби по обвинения във военни престъпления. Сред задържаните е бившият началник на Специалната полиция на Република Сръбска генерал Горан Шарич, предаде СИПА, цитирана от TACC.

Отбелязва се, че задържаните са обвинени в участие във военни престъпления срещу цивилното население по време на войната в Босна (1992-1995 г.).

Според организацията на ветераните на Република Сръбска генерал Горан Шарич беше освободен по всички обвинения във военни престъпления през 2018 г. след 10-годишен процес. Новото задържане на Шарич и други жители на Република Сръбска, което, според организацията, е било извършено в нарушение на законовите процедури, беше наречено произвол от ветераните.

Босненската война е междуетнически конфликт на територията на Република Босна и Херцеговина между въоръжени формирования от сърби, босненски мюсюлмани и хървати. Общият брой на загиналите е около 100-110 хиляди души, броят на бежанците надхвърли 2,2 милиона, което прави този конфликт най-разрушителният в Европа след Втората световна война.

Превод и редакция: Юлиян Марков