По искане на Районна прокуратура-Бургас бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо М.В.-немски гражданин, роден в Туркменистан. Това съобщиха от Районна прокуратура - Бургас. Той е обвинен за това, че противозаконно подпомогнал 10 сирийски граждани да преминат през територията на страната, с цел да набави за себе си облага.

Престъплението е осъществено на 1 декември т.г. в град Бургас. То е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, пр.1, т.4 и т.5, вр. ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че М.В., който има говорни и слухови увреждания, е превозвал сирийските граждани с товарен автомобил. Той е бил задържан на бул. "Тодор Александров“ в гр. Бургас.

Определението на Районен съд-Бургас може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в града.

За същото престъпно деяние към наказателна отговорност е привлечен и немския гражданин Б.К., който е участвал в извършването на престъплението, управлявайки автомобил пред превозното средство, в което са били превозвани сирийските граждани, давайки информация дали по пътя има полицейски служители.

Б.К., който има слухови увреждания, е задържан за срок до 72 часа. Предстои спрямо него също да бъде внесено в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“.