Когато етикираме хората с увреждания, ние ги стигматизираме и ги правим трайно различни от нас. Това коментира психологът Христо Монов в разговор по повод 3-ти декември -Международния ден на хората с увреждания в предаването "Добър ден България“ на Радио "Фокус“.

Според психологът по-коректният термин, който би трябвало да употребяваме е хора със затруднения в развитието.

"Аз мисля, че този, който дава по-добра перспектива на нас, тези, които нямаме увреждания, да разберем различието на другия, това е терминът хора със затруднения в развитието. Някои от тях се раждат такива, други придобиват това затруднение в следствие на някакви обстоятелства в жизнената им съдба. Другият термин според мен показва и друго отношение и нагласа към различния, а именно, че човек има затруднения, че той трябва да бъде подпомаган от нас, от тези, които нямаме тези затруднения. Защото това е смисълът на едно човешко общество – по-силният да подпомага по-слабия, по-големият да дава съвети на по-младия и така се развива обществото. А когато ги етикираме по тоя начин – хора с увреждания, ние ги стигматизираме, правим ги някакви трайно различни от нас, а това не е редно. Друго е, когато ги приемаш с равни права, с различни възможности и при добра подкрепа, тези хора могат да развият своите способности и да бъдат хора, които държат съдбата си в свои ръце“, обясни Христо Монов.

Според психолога съзнанието ни се е пречупило в някаква степен и младото поколение е с друго отношение вече към хора с проблеми в развитието. Той открои и най-важното, че е въпрос на държавна политика преди да поставяш задача за приобщаващо образование на подобни деца, да създадеш условия – "обучи достатъчно ресурсни учители, мотивирай ги".

"Да, има Международен ден на хората с увреждания който отбелязваме, но ако всеки ден не живеем със съзнанието, че има и такива хора, които се нуждаят от много малко, за да развият потенциала си, нещата ще останат недовършени. А те се променят вече в правилната посока, но може и по-бързо“, завърши с доза оптимизъм Христо Монов.



Димитър Димитров