Споразумение между ДКК и "Дунарит“ не е подписано. Това каза на брифинг министърът на икономиката Даниела Везиева, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Документите, които членовете на Съвета на директорите на ДКК са показали по някакъв повод пред медиите, са от оперативната дейност на дружеството. Твърденията, които са базирани като техни коментари на тези документи, ние оспорваме в момента и това показва докладът. Най-много ме засегна опитът да се нанесе жесток удар върху една от основните ни индустрии – военнопромишления комплекс. Всички инсинуации, които се опитаха да се вменят по времето на цялата тази медийна кампания от тяхна страна, не са в полза на никого. Това е една експортно ориентирана индустрия и нашите дружества сключват договори, подкрепени на ниво държава – държава. Всеки опит да окаляме този бизнес ще струва на държавата ни страшно много средства“, посочи Везиева.

"Това, което са взели като решение ВМЗ касае конкретна тръжна процедура и говорим за конкретна сделка. Не се касае за вход и изход. Бяхме свидетели на опровержението на това, което изнесоха тримата от Съвета на директорите. Към момента има дадени указания от Търговския регистър, с които ДКК трябва да внесе допълнителна информация по законосъобразността на вписването. Към този момент няма внесени от тях допълнителни документи. Днес е срокът, в който Търговският регистър трябва да се произнесе. Те реално всички управляват, защото нямаме правна последица“, заяви тя.

По думите ѝ не е имало подписан договор за смяна на адвокатското дружество. "Имало е изготвен проект, който е бил спрял, но няма такъв договор и няма как да има последици от такъв договор. Мотивът за промяната на банката е свързан само с техническата обработка по системата за двойния подпис. Има справки, които са подадени от ДКК за това. Всичко, за което говорим, вече не можем д го коментираме, защото има самосезиране на Прокуратурата“, каза още министър Везиева.

"Преди един месец ДКК и "Дунарит“ са имали срещи и са изготвили проект на споразумение за извънсъдебна процедура. Това е документът, с който те твърдят, че едни 50 млн. изчезват. Това споразумение не е подписано нито от ДКК, нито от "Дунарит“. Не съм видяла подписано споразумение. Текат различни предложения, но нека видим какво ще е споразумението", заяви министърът.

По думите ѝ не е направена задълбочена експертиза към момента за изкупуването на ДКК на близо 200 млн. вземания от КТБ. "Наистина витаят много съмнения около ДКК, с новите попълнения в ръководството на Съвета на директорите, където очакваме да имаме два нови независими члена, ще изискам пълна проверка от всички институции, които имат правомощия. Пълен одит за начина, по който са изкупувани, по който са се движили цесиите, за начина, по който са раздавани после кредити и за още много неща“, допълни Везиева.

"Тези трима членове в момента се опитват да дестабилизират управлението на дружеството. От днес нататък законът ми дава достатъчно време, в което да конструираме нов Съвет на директорите. Ще бъде конструиран в законоустановения срок. Не съм говорила към момента с тримата членове на Съвета. Аз съм диалогичен човек и за това не приемам този модел на поведение. Нашето обяснение е, че целта е запазване на стария модел на управление, може би това е някой, който иска да се върне той на власт, някой, който не искат институциите ни наистина да бъдат европейски“, каза още тя.

По думите ѝ Ваня Караганева и в момента изпълнява длъжността си. Везиева посочи, че продължава да тече анализ, защото дружествата са вплетени помежду си и за да се разбере колко стабилна е ДКК.