Настоящият министър на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер ще оглави Австрийската народна партия (АНП) след окончателното напускане на бившия канцлер Себастиан Курц от политиката и ще стане следващият канцлер на републиката, съобщава австрийската телевизия ORF, като уточнява, че решението е било взето на заседание на борда на АНП.

В четвъртък дългогодишният председател на Австрийската народна партия Себастиан Курц заяви, че подава оставка. Това стана, след като той подаде оставка като канцлер през октомври на фона на антикорупционно разследване. Политикът отбеляза, че в петък ще прехвърли и правомощията си на лидер на АНП.

След него и настоящият австрийски канцлер Александър Шаленберг обяви готовността си да подаде оставка, като изрази убедеността си, че функциите на председателя на партията и правителствения глава трябва да бъдат съсредоточени в една ръка. По-късно Гернот Блумел, сътрудник на Курц, обяви оставката си от поста финансов министър. Постът на министъра на образованието също ще бъде освободен.

Според съобщения в медиите австрийското министерство на финансите трябва да се ръководи от Магнус Брунер, Министерството на вътрешните работи – от Герхард Карнер, Министерството на образованието - Мартин Полашек. Всички те са членове на Австрийската народна партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков