Във връзка с обявения на 29 ноември 2021 г. конкурс за кураторски проект за целите на Националното участие на Република България в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 г. Министерството на културата набира предложения за жури. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Съгласно чл. 10, ал. 2 и ал. 3 от Статута за Национално участие на Република България във Венецианското биенале за изкуство, утвърден със Заповед № РД09-1068/13.11.2018 г. на министъра на културата, за определяне състава на журито Министерството на културата може да набира предложения от водещи културни организации и институти, които предоставят творческа биография на кандидатите. Съставът на журито се назначава за всяко национално участие в издание на Венецианското биенале. Предложените лица следва да имат професионален опит в областта на съвременното визуално изкуство.

Предложенията се набират до 15 декември 2021 г. За по-голяма оперативност може да изпращате предложенията, придружени с творчески биографии на кандидатите, до:

Дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ до Десислава Дикова, 02/ 94 00 826, d.dikova@mc.government.bg

Заседанията на журито ще се проведат в Министерството на културата в периода от 4 до 7 януари 2022 г.

Членовете на журито не трябва да са свързани лица с участниците в конкурса. Хипотезите за ,,свързано лице“ са изброени в декларация Приложение № 3 от Статута.