Украинските въоръжени сили са готови да свършат своята работа, ако заплахата от нападение на мигранти от Беларус нарасне. Това заяви министърът на отбраната на страната Алексей Резников, изказвайки се във Върховната Рада, цитиран от TACC.

"Разбираме тези рискове и се подготвяме. Под координацията на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) вече е разработен алгоритъм за взаимодействие на всички силови структури при евентуална хибридна атака на мигранти от територията на Беларус," каза Резников.

Министърът не обясни какво се има предвид под "хибридна атака на мигранти", като отбеляза само, че има "сериозна заплаха" от страната на беларуската граница. "Поради фактическия аншлус в Беларус (под този термин министърът има предвид Съюзната държава на Русия и Беларус – бел. ТАСС), ние имаме повече от хиляда километра граница, която трябва да бъде защитена, особено през зимата“, предупреди Резников. "Ние разбираме тези рискове и се подготвяме."

По-рано вътрешният министър на Украйна Денис Монастирски заяви, че страната му възнамерява да изгради модерни инженерни структури на границата с Русия и Беларус. "Работата по инженерното устройство на съвременната граница се оценява и ще струва около 17 милиарда гривни (приблизително 630 милиона долара) на участъците от границата с Република Беларус и Руската федерация“, каза той.

Монастирски каза, че държавният бюджет за следващата година трябва да включва средства за оборудване на границата в двете най-уязвими области. "По отношение на общата дължина с Руската федерация това е 1505 км, от които 409 км принадлежат на окупираните територии и 1084 км с Беларус“, каза Монастирски. Според него на границата с Русия и Беларус е необходимо да се изгради противотранспортен ров с ширина 4 метра и дълбочина 2 метра, "за да се усложни пробива на механизирани части на вражеската армия".

Превод и редакция: Юлиян Марков