Още от избухването на конфликта между Русия и Украйна имаше множество съобщения за възможен военен сценарий. Днес обаче ситуацията е много по-сериозна. Все повече и повече войски както от Русия, така и от Запада се съсредоточават в региона на Донбас. И двата фланга декларират, че заплахата идва от противоположната страна и че евентуална атака ще получи най-суровия отговор, пише турският вестник Haberturk

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс посети Москва през ноември, за да предупреди руснаците, че нахлуването в Украйна ще подкопае руската икономика и ще унищожи надеждите за сближаване със Запада. Руският президент Владимир Путин обаче само се преструваше, че слуша... В същото време Русия продължи да струпва войски към границата с Украйна, което беше възприето като предизвикателство.

На 1 декември НАТО се събра на среща на външните министри, за да бъдат обсъдени възможните причини за концентрацията на руски войски на границата с Украйна. Алиансът и САЩ предупредиха, че Русия ще плати висока цена за всяка военна агресия срещу Украйна. Путин отговори, че ако НАТО, водено от Съединените щати, разположи ракети в Украйна, способни да достигнат Москва за минути, Русия ще трябва да предприеме действия.

Русия не отстъпва. В близост до границата има около 100 хиляди нейни военни и скоро този брой може да се увеличи. Путин е смел политик. Доста трудно е да бъде разубеден. Със сигурност някои западни страни ще предложат почтено изтегляне на войските. Ако обаче Путин рязко отхвърли тези предложения, тогава нещата ще станат още по-сложни. Въпреки това, факт е, че в момента е доста трудно да се спре Русия в Черно море с подобни политики и действия.

Един руски дипломат е заявил пред журналист на изданието, че ако конфликтът се разпространи до Черно море, това ще засегне и Турция и Европа, което може бързо да се превърне в проблем за НАТО. Преди това Германия, под управлението на Меркел, действаше като сериозен посредник и балансьор между Русия и ЕС. В редиците на новото германско правителство обаче няма политик, който да се придържа към подобен курс.

Междувременно Турция възнамерява да действа като посредник. В петък, 3 декември, президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин ще проведат телефонен разговор. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, на въпрос дали украинската тема ще бъде обсъждана в този разговор, отговори: "Ако тази тема е повдигната от президента на Турция, тогава да“. Каква ще бъде позицията на Путин в случай на обсъждане на тази тема, може да се разбере от следните думи на Песков: "Ако г-н Ердоган може по някакъв начин да използва своето влияние и това влияние е абсолютно недвусмислено както в регионални, така и в световните дела в много аспекти , ако той успее да използва влиянието си, за да накара Киев да започне да изпълнява задълженията си по пакета от мерки от Минск, споразуменията от Париж и така нататък, тогава това може само да се приветства“.

Подобна оценка направи и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя припомни, че Русия не е страна в този конфликт, негови участници са Киев, Донецк и Луганск. "Несъмнено сме благодарни на турската страна, и по-специално на президента на Турция, за желанието да насърчи урегулирането на вътрешно-украинския конфликт. Важна стъпка в тази посока може да бъде приносът на Ердоган да убеди украинските власти да се откажат от агресивните планове срещу Донбас и да започнат да изпълняват Минските споразумения в пряк диалог с представители на Донецк и Луганск “, каза Захарова.

Очевидно администрацията в Москва няма да благоприятства посредничеството на Турция между Русия и Украйна, а ще продължи да следва своя път. В същото време Русия настоява, че това е вътрешен конфликт между украинците.

Въпреки че има някои сфери, по темите, по които Турция осъществява стратегическо сътрудничество с Русия, в региони като Либия, Кавказ, Украйна. Навсякъде обаче става дума за различни лагери. Позицията на Турция, страна-членка на НАТО, спрямо Украйна вероятно ще влезе в противоречие с интересите на Русия. Русия влезе на бойното поле по време на сирийската криза през 2015 г. Но когато става дума за Украйна, всеки риск ще бъде възприет от Москва като основна заплаха. Турция е страната, която трябва да подходи внимателно, тъй като има поуки от Първата световна война. В Черно море никой няма да й се притече на помощ. Тук евентуален конфликт между САЩ и Русия ще бъде още по-сериозен. Защото този път пожарът няма да е в зоната на влияние на Русия, а директно в нейния дом. И Турция не трябва да се озовава в разгара на възможен пожар в Черно море. Ако е необходимо, трябва да излезе на брега навреме.

Превод и редакция: Юлиян Марков