Френският премиер Жан Кастекс отхвърли в писмо до британския си колега Борис Джонсън инициативата на Обединеното кралство за въвеждане на съвместни патрули за борба с нелегалните мигранти, които се опитват да пресекат Ламанша, съобщава AFP.

"Не можем да позволим например британски полицаи или военни да патрулират нашите брегове“, цитира думите на Кастекс агенцията. Според ръководителя на кабинета на министрите бреговото патрулиране е "суверенитет“ на Франция.

В същото време Кастекс подчерта, че френската страна винаги е готова да обсъди различни предложения от Великобритания, свързани със засилване на сътрудничеството. "Приехме някои [инициативи], други отхвърлихме“, каза премиерът на страната.

Проблемът с нелегалните мигранти, които се опитват да стигнат от Франция до Обединеното кралство през Ламанша с лодки, отново стана остър, след като миналата седмица лодка, превозваща петдесет нелегални мигранти, потъна в региона Кале. Те възнамерявали да стигнат до Великобритания. В резултат на потъването на лодката загинаха около 30 души. Френските правоприлагащи органи задържаха петима души, заподозрени в организиране на прехвърляне на мигранти от Франция към Обединеното кралство. Прокуратурата на пристанището в Дюнкер обяви началото на разследване по статията "Убийство по непредпазливост при утежняващи обстоятелства“.

Лондон и Париж съвместно се борят с проблема с нелегалните имигранти от няколко години, но броят на мигрантите, които се опитват да преминат Ламанша и Па дьо Кале, непрекъснато расте. Повече от 25 000 души са влезли незаконно в Обединеното кралство тази година по този маршрут. Няколко хиляди мигранти тази година бяха задържани от френските власти, преди да успеят да напуснат френските води. По-рано френският вътрешен министър Жералд Дарманен заяви, че от началото на 2021 г. френските спасителни и гранични служби са спасили 7,8 хиляди нелегални имигранти, които са се опитвали да преминат Ламанша към Обединеното кралство.

В края на ноември Джонсън изпрати писмо до френския президент Еманюел Макрон, в което представи план от пет точки за справяне с проблема с нелегалните мигранти. Представеният от него план предвиждаше по-специално създаването на "съвместни патрули“, чиито дейности ще бъдат насочени към намаляване до минимум на броя на лодките и другите плаващи съдове, които отиват към Обединеното кралство с мигранти на борда от Франция.

Превод и редакция: Иван Христов