"За да не се разочароваме, по-добре е да не очакваме добър резултат, но трябва да продължим да работим“, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров относно очакванията и съобщенията за деблокиране на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС на заседание на Съвета по общи въпроси на ЕК през декември, пише скопското издание "Независен“.

"Наша отговорност е да апелираме към гражданите, че е по-добре да бъдат изненадани от добър резултат, отколкото да се разочароват от лош изход. Предвид краткия период, имаме само няколко дни до Съвета по общи въпроси на 14 декември, смятам, че е изключително безотговорно да създаваме каквито и да било очаквания тогава. Формата, провеждането на Съвета е по-малко важно. Ако успеем да постигнем достойно европейско решение, тъй като въпросът започна да боли толкова много навсякъде, че всички, включително словенското председателство, вероятно ще имат волята да насрочат извънреден Съвет. Не трябва, след целия опит, който имаме, да се обвързваме с дати. Мисля, че сигналите от София показват, че очакват процес в двустранните отношения, който ще помогне стъпка по стъпка за приключване на въпроса. Парламентът явно ще има роля в тях, такива са съобщенията“, каза Димитров.

По думите му, сега е важно да се проведе среща с новото правителство в София, което ще даде по-нататъшни насоки за преодоляване на двустранния спор.

"Много е важно за нас, особено за хората, но и за всички останали в региона, които видяха надежда в тези решителни стъпки, които предприехме през последните години, най-накрая да започнем преговорите за присъединяване с ЕС, много е важно да имаме нещо. Това ще зависи от тази двустранна комуникация с България, но и от настроението на третите, които имат роля. Тъй като този въпрос стана европейски, той не е само двустранен въпрос, защото засяга политиките на ЕС към региона. В този смисъл има реален контекст да се стигне до нещо, трябва да се опитаме за истински пробив“, каза Димитров.

Превод и редакция: Иван Христов