Днешният брой на вестник Черноморски фар е посветен на празника на Бургас – Никулден. Истории за миналото на града, традициите по посрещане на 6 декември през годините, настоящия облик на Бургас и идеи за бъдещото му развитие разкриват пред читателите страниците на днешното издание.

"Бургас като Барселона вече не е мечта или абсурд“ е "Темата на деня“. "Силуетът на Бургас ще бъде променен с нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време. Това ще е новата Зона за обществен достъп в бургаското пристанище. Проектът предвижда зоната в района около седмо до девето корабно място да се изчисти от товаро-разтоварна дейност и да стане за обществен достъп и яхтено пристанище. Мечтата Бургас да стане като Барселона – с отворен достъп до кейовете, търговски площи и забавления на пристанището, вече не е блян или абсурд още след като бяха направени Магазия 1, Морска гара, Конгресен център и старата тютюнева магазия бе превърната в търговски обект“, се посочва в темата.

В "Архив“ е поместена статията "Как Бургас е щял да носи името на Царица Йоана“, като се допълва, че идеята за това е дошла от вестник "Бургаски Фаръ“.

"Зограф учи бургаски деца на иконопис“, пише още "Черноморски фар“. Разказва се за Тодор Жеков, преподавател в бургаското училище "Любен Каравелов“, който същевременно е част от екипа зографи, работещи в манастира в Атон, изографисват нови части в Бачковския манастир и красят стенописите на църквата "Св. Пимен Зографски“ в бургаския квартал "Крайморие“.

"Хоби“ разказва за "Човека амфибия“ от Областна управа, който чупи рекорди под водата“. Става въпрос за Валентин Люцканов, един от най-успешните подводни риболовци у нас. Страницата "Местни летописци“ разкрива историята на криминалиста Стати Михайлов, който е събрал фолклора на морските вълци в речник, а на страници 18 и 19 от днешния брой рибарите от "Ченгене скеле“ разказват истории за пирати, проклятия и стари занаяти.