"Задържаха трима за жестокия побой на казанлъчанина, намерен завързан гол за дърво под Бузлуджа" е водещо заглавие във вестник "Старозагорски новини". "Извършителите отвлекли 35-годишния мъж заради кражба", уточнява подзаглавието на материала. Трима жители на казанлъшкото село Дунавци задържа за по 72 часа Окръжна прокуратура - Стара Загора, по случая с намерения пребит, тежко ранен и завързан гол за дърво по пътя към връх Бузлуджа Стефан Стефанов-Бангото. В ареста са братята Ивайло и Мариан Д. на 22 и 20 години, и 25-годишният Виктор. А. Множеството рани с нож по корема, гърдите и шията на жертвата са нанесени от Ивайло, срещу когото е повдигнато обвинение освен за отвличане и за опит за убийство. Отвлеченият, който е с дълго криминално досие и множество изтърпени вече присъди, основно за кражби, беше открит към 17.30 часа на 30 ноември от случаен минувач, който е подал сигнала на телефон 112. Лекарите преброиха близо 20 прободни и порезни рани по тялото му, само в областта на коремната кухина те са били 7. Наложила се многочасова животоспасяваща операция, две денонощия по-късно хирурзите от МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" все още са скептични за оцеляването му, макар вече състоянието му да е стабилизирано. Бангото е бил отвлечен буквално от улицата, той и нападателите му са се познавали добре, макар задържаните да нямат криминални регистрации и са доста по-млади от жертвата си: на по 20 и 25 години, коментира директорът на ОДМВР - Стара Загора, старши комисар Николай Колев. Мотивът за отвличането бил кражбата на скъпа вещ, която Стефанов отказвал да върне. Преди да бъде сложен на хирургичната маса, Бангото пробвал да излъже, че е нападнат от случайни мъже, с които се скарал, докато пиели в заведение край казанлъшката жп гара. След операцията, като излязъл от упойката, сменил версията и споменал имената на биячите си. Първоначално от прокуратурата съобщиха за двама задържани, а впоследствие уточниха, че са трима. Окръжният прокурор Дичо Атанасов отрече побоят над Стефанов да е свързан с тежкото нараняване на 24-годишен жител на казанлъшкия квартал "Кармен" към 2.30 часа на 1 декември. Двата инцидента не били свързани, макар намушканите в корема мъже да се познавали от махалата. От прокуратурата отхвърлиха появилите се в медиите твърдения, че жестокият побой над Стефан Стефанов е нанесен от собствения му брат, който се "възмутил" от негова пиянска изцепка с друг пострадал техен родственик. Над 20 наранявания преброил по тялото на жертвата хирургът от казанлъшката болница д-р Иван Колев. От МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" уточниха, че и двамата им пациенти са били докарани в много тежко състояние и с огромна кръвозагуба, и двамата не били здравно осигурени. От прокуратурата похвалиха криминалистите от Казанлък за бързата им и ефективна дейност по разкриване на случая, който напомня сходни от мутренския период в България.

"Гробокопачите на "Марица изток" - с нова акция пред Народното събрание" е друг акцент в изданието, с подзаглавие: "Днес от "Грийнпийс" щели да черпят новите депутати с по една студена "Въглищна вода". "В първия работен ден за новите народни представители "Грийнпийс" - България ще ги посрещне с почерпка - по една бутилка "Въглищна вода" - с призив за запазване на водните блага на страната... Изключително притеснени сме от рисковете за водите на България и по тази причина ще отправим апел към новите депутати - да поемат твърд ангажимент за запазването на водните блага и за определянето на по-ранната дата - 2030 г., спрямо която да се планира разумен и справедлив преход към използване на възобновяема енергия без изгаряне",

съобщиха от екоорганизацията, уточнявайки, че са изпратили официални покани до всички парламентарно представени партии. От "Грийнпийс" твърдят, че миналата година са изготвили два доклада, които показвали "сериозния натиск, под който се намират водите на България от въглищната индустрия както по отношение на замърсяване, така и по отношение на експлоатиране на водните ресурси". Най-вече обаче те са недоволни от заложената от служебното правителство в Националния план за възстановяване и устойчивост "индикативна" крайна дата 2038 г. за затваряне на въглищните централи, която по думите им противоречала на препоръките на международната научна общност и настояват това да се случи не по-късно от 2030 г. И тъй като вече от "Грийнпийс" поизчерпаха темата с климатичния апокалипсис, причинен от въглищните ТЕЦ, сега са се хванали за водата. Във връзка с новите твърдения на "Грийнпийс" медията се е обърнала за коментар към минния специалист и бивш дългогодишен главен проектант на "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Иван Арсениев. "Тази акция е една долнопробна манипулация по отношение на електропроизводството в България. За такава една акция някой плаща луди пари от някъде, за да се говорят пълни нелепости и безумства. Водните ресурси на България нямат нищо общо с въглищната индустрия. Въглищните централи нито замърсяват водите, защото няма с какво да ги замърсят, нито пък имат някакво отношение по експлоатацията на водните ресурси. Въглищните ТЕЦ имат затворен цикъл. Те използват водите на направените край тях язовири за охлаждане, но в тези язовири има садки, отглежда се риба, развива се промишлен риболов. Ако водите са замърсени, както твърдят от "Грийнпийс", каква риба би живяла в такива води!? Затова съм категоричен, че лансираните твърдения нямат нищо общо с действителността, те са фрапиращо смешни!", коментира инж. Арсениев. Медията припомня, че днешната акция на "Грийнпийс" с черпенето на новите депутати с "Въглищна вода" е поредната, преди тях е имало още няколко подобни. Различни са само формите, но не и целта - скорошно затваряне на минно-енергийния комплекс "Марица изток".

"Реставрираха стенописи отпреди 18 века, открити при разкопки в центъра на Стара Загора", четем още в броя. Останки от стенопис, намерен при спасителни разкопки в центъра на Стара Загора през 2018 година, са възстановени и съвсем скоро ще бъдат подредени сред експонатите, съобщиха от Регионалния исторически музей в Града на липите. На покритата с каменни плочи гробница, която е била най-вероятно семейна, защото вътре са намерени останки от няколко поколения жители на древната Августа Траяна, попадна екипът на Мария Камишева, завеждащ отдел "Антична археология" при културния институт. В хода на разкопките, предприети при осъществяването на проекта за пешеходна зона в централната градска част, бяха намерени общо 77 гробни съоръжения, което потвърди тезата, че в този район, намиращ се вън от крепостната стена, е било разположено гробище, ползвано между II-IV век от новата ера. Намерената стенописна украса представлява клонки с листа, изписани в помпеанско червено, оранжево-кафяво и сиво-черно, а на двете дълги стени са били изрисувани свещници. От музея припомнят, че стенописите бяха намерени в много лошо състояние, като по-голямата част от тях са паднали по пода на гробницата. Падналите фрагменти бяха извадени, а останките от тях по стените - стабилизирани in situ (на място), след което свалени за по-нататъшна намеса. Реставрацията е осъществена от екип специалисти при Институт за изследване на изкуствата при БАН под ръководството на д-р Иван Ванев, като средствата за спасяването са осигурени от бюджета на Община Стара Загора. Реставрираните стенописи са поставени върху четири лесно преносими пана, които им осигуряват стабилна основа и ги предпазват от допълнително разрушаване.

Самата гробна камера остана под гранитните плочи на площада, мястото е маркирано в съответствие със съвременните изисквания на урбанистиката. В същия културен слой, но извън камерите, Мария Камишева е попаднала и на мраморен фрагмент от барелеф на Тракийски конник, известен още и като бог Херос, чиято фигура е била изсечена в древността върху скалите край Мадара. В Старозагорския музей се съхраняват няколко плочи с изображението на Херос, едната е от II в. и е била намерена от войници по време на обучението им в околностите на града в края на ХIХ в. Тя е сред първите експонати в музея, създаден през далечната 1907 г. по инициатива на неколцина местни жители. На територията на некропола археолозите намериха и два, изработени от стъкло, биберона. Те са били положени в един от петте зидани с тухли и покрити с каменни плочи гробове, където са били положени останките от няколко семейства. Предполага се, че сред погребаните е имало и пеленаче, смъртта е била следствие на масова епидемия, което обяснява и наличието на масови погребения. Бибероните са изключително изящни, истинско чудо било, че единият се е запазил непокътнат, а другият е с малки поражения. Южният некропол на Августа Траяна е бил проучван още през 1976-1977 година, тогава са били открити 254 гроба и 14 гробници, като една от тях е куполна и е запазена в подземията на общинската сграда, но така и все още не е осигурен достъп до нея. Проучванията тогава са били ръководени от археолога Красимир Калчев, който е оставил изключително ценни описания на всичко намерено.